Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з курсу "Надпровідникові та низькотемпературні магнітні системи" - Чичибаба, Ірина Олександрівна; Луб'яний, Леонід Захарович; Руденко, Микола Захарович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Методичні вказівки призначені для виконання лабораторних робіт з курсу «Надпровідникові та низькотемпературні магнітні системи». Магнетизм – це особлива форма взаємодії між електричними струмами та магнітними матеріалами - речовинами, що мають магнітні моменти. Під час виконання лабораторних робіт відбувається освоєння основних сучасних фізичних уявлень про магнітні властивості та використання магнітних та надпровідних матеріалів при високих та низьких температурах. Дані лабораторні роботи допоможуть студентам опанувати практичні навички при проведенні фізичного експерименту, отриманні кількісних оцінок основних параметрів, що характеризують властивості різних магнітних систем. Лабораторні роботи включають мету, загальні положення, блок-схеми та принцип дії експериментальних установок, порядок виконання роботи, контрольні запитання та рекомендовану літературу. Виконання лабораторних робіт допомагає краще засвоїти матеріал, що вивчається в рамках курсу лекцій. Студенти набувають навички роботи з фізичним обладнанням та різноманітними вимірювальними пристроями, навчаються формулювати цілі роботи, робити висновки на основі отриманих результатів. Велика увага приділяється освоєнню сучасних методів автоматизації фізичного експерименту, методам підтримання низьких температур, боротьбі з шумами, статистичній обробці результатів, встановленню наукового підходу до досліджень експериментальних магнітних об'єктів. Для успішного виконання лабораторних робіт потрібно ознайомитися з теоретичними відомостями, наведеними в роботі, розібратися у схемі експериментальної установки та принципах її дії, провести вимірювання, розрахунки та зробити необхідні висновки. До кожної роботи додані запитання для контролю, на які студент повинен вміти відповісти при отриманні допуску до виконання роботи та при подальшому захисті отриманих результатів.
Keywords: методичні вказівки; лабораторна робота; магнітні системи; надпровідникові магнітні системи; низькотемпературні магнітні системи; магнетизм