Стан сформованості психологічних компонентів комунікативної компетентності майбутніх фахівців зовнішньоекономічної діяльності - Заіченко, Владислав (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
В статті розкривається тема комунікативної компетентності майбутніх фахівців зовнішньоекономічної діяльності. Визначено компоненти комунікативної компетентності майбутнього фахівця зовнішньоекономічної діяльності, до яких віднесено: комунікативні навички, здатність долати комунікативні бар'єри, здатність до рефлексії та самовдосконалення задля подолання міжкультурних перешкод. Уточнено психодіагностичні інструменти визначення рівню розвитку компонентів комунікативної компетентності фахівця зовнішньоекономічної діяльності: КОС-2 (комунікативні та організаційні схильності), методика "Емоційні бар’єри" в міжособистісному спілкуванні, методика діагностики рівня рефлективності, тест "Смисложиттєвих орієнтацій". Внаслідок емпіричного дослідження визначено, що на високому рівні комунікативна компетентність майбутніх фахівців зовнішньоекономічної діяльності розвинена лише у 8% респондентів, переважна кількість респондентів продемонструвала середній рівень розвитку (64%), низький рівень – у 28% респондентів.

The article discusses the topic of communicative competence of future specialists in foreign economic activity. The components of the communicative competence of a future specialist in foreign economic activity were determined, and the following were included: communicative skills, the ability to overcome communicative barriers, the ability to reflect and improve oneself in order to overcome intercultural obstacles. The psychodiagnostic tools for determining the level of development of the components of the communicative competence of a foreign economic activity specialist have been specified: KOS-2 (communicative and organizational tendencies), the "Emotional barriers" in interpersonal communication‖ method, the method of diagnosing the level of reflexivity, the "Meaning-life orientations" test. As a result of the empirical research, it was determined that only 8% of respondents have a high level of communicative competence of future specialists in foreign economic activity, the majority of respondents demonstrated an average level of communicative competence development (64%), a low level of communicative competence was determined in 28% of respondents.
The state of formation of psychological indicators of communicative competence of future specialists in foreign economic activity
Keywords: здобувачі; зовнішньоекономічна діяльність; комунікативна компетентність; розвиток; students; foreign economic activity; communicative competence; development