Філософія - Пазиніч, Станіслав Миколайович (Савчук О. О., 2014)
Широко і доступно презентовані основні положення курсу філософії для студентів вищих навчальних закладів. Висвітлено найбільш визнані філософські концепції, ідеї та помисли всесвітньої інтелектуальної культури. Розкрито квінтесенцію і притаманні особливості філософського знання і культури коректного мислення. У кожній темі надано доконечну увагу розмаїтим філософським течіям в інтерпретації новочасних проблем духовної культури людства. Враховуючи специфіку художньо-гуманітарної освіти, наведено глосарій, що містить основний понятійно-категоріальний апарат сучасної філософії, а також плани семінарських занять з рекомендаціями використання основної та допоміжної літератури. Крім того, посібник містить короткі біографічні довідки про славетних філософів від античності до сучасної доби. Для шанувальників класичної латини наведено справжній розсип мудрих, лапідарних думок.
Keywords: сутність філософії; призначення філософії; історія філософії; буття у філософії; матерія філософське розуміння; свідомість; світорозуміння; закони діалектики; розуміння істини; суспільна свідомість; філософія історії; цивілізація; ціннісна свідомість; ідеалотворчість; етичні вчення; релігія; соціальні функції релігії; філософія прекрасного; філософія науки; філософія техніки; філософія і логіка; філософська антропологія; особистість у філософії; сенс життя; глобальні проблеми; філософське відображення дійсності