Концептуальні основи стратегічного управлінського обліку - Єршова, Наталя Юріївна (Науково-дослідний центр індустріальних проблем розвитку НАН України, 2017)
Мета статті полягає у розробці концептуальних основ стратегічного управлінського обліку. Аналізуючи, систематизуючи та узагальнюючи структурно-характеристичні підходи багатьох учених, визначено зміст поняття "стратегічний управлінський облік"; наведено ідентифікацію системоутворюючих елементів, які формують концептуальну основу стратегічного управлінського обліку. За результатами дослідження розроблено концептуальні основи стратегічного управлінського обліку, які розкривають економічний механізм його функціонування; визначено наукові підходи, що забезпечують його розвиток як цілісної системи й емпіричної науки; вдосконалено методологію, що визначає організаційно-методичні можливості його практичної побудови на підприємствах. Перспективами подальших досліджень у цьому напрямі є розробка сучасної концепції стратегічного управлінського обліку, орієнтованої на інформаційно-випереджаюче відображення розвитку подій і підтримку зворотних зв'язків на основі проактивного інформаційного забезпечення стратегічного управління.

The aim of the article is to elaborate a conceptual framework for strategic management accounting. By analyzing, systematizing and generalizing the structural and characteristic approaches of many scientists, the content of the concept "strategic management accounting" is defined; the identification of system-forming elements of the conceptual framework of strategic management accounting is presented. Based on the results of the research, the conceptual framework of strategic management accounting revealing the economic mechanism of its functioning is elaborated; scientific approaches that ensure its development as a holistic system and empirical science are defined; the methodology determining the organizational and methodological possibilities of its practical building at enterprises is improved. Prospects for further research in this area are the elaboration of a modern concept of strategic management accounting aimed at information-anticipating reflection of the events sequence and support of feedbacks based on proactive information support for strategic management.
The Conceptual Framework of Strategic Management Accounting
Keywords: стратегічний управлінський облік; наукові підходи; коло концептуальних основ; інформаційне забезпечення; стратегічне управління; strategic management accounting; scientific approaches; conceptual framework; information support; strategic management