Методичні вказівки до практичних занять з дисципліни "Ризик-менеджмент у міжнародному туристичному бізнесі" - Стригуль, Лариса Станіславівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Галузь міжнародного туризму характеризується значними динамічними процесами, внаслідок яких виникають зміни структурно-функціональних параметрів туристичних підприємств, збільшується асортимент туристичних продуктів, розширюється номенклатура додаткових послуг, застосовуються різноманітні форми та методи обслуговування. Міжнародний туризм охоплює практично всі функціональні напрями суб’єкта господарювання, починаючи від детального опису технології надання туристичних послуг і закінчуючи ґрунтовними фінансовими розрахунками ефективності підприємницької діяльності. Міжнародний туристичний бізнес потребує професійних знань, адже об’єктивно посилюється потреба в більш детальному та комплексному впровадженні сучасних елементів ризик-менеджменту задля забезпечення життєздатності та планової конкурентоспроможності туристичного бізнесу. Тому опанування знаннями у сфері ризик-менеджменту у міжнародному туристичному бізнесі значно сприяє як підвищенню ефективності, так і зниженню ризиків у започаткуванні нових напрямів підприємницької діяльності. Знання, отримані студентами під час вивчення дисципліни, дозволять забезпечити високу кваліфікацію майбутніх спеціалістів у їх багатогранній діяльності, використовувати досягнення бізнес-планування, сприяти прийняттю самостійних правильних рішень в умовах жорсткої конкуренції під час розгляду наукових і виробничо-господарських завдань для одержання високих результатів Організація самостійної роботи з навчально-методичними матеріалами студентів з дисципліни «Ризик-менеджмент у міжнародному туристичному бізнесі» є однією із важливих складових навчального процесу, яка безпосередньо впливає на глибину, систематизацію та стійкість набутих знань і умінь, та є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом під час позааудиторної навчальної роботи і його творчого застосування в майбутній професійній діяльності. Матеріали методичних вказівок до практичних занять містять основні поняття і терміни, питання для самоконтролю, тести та практичні завдання до тем дисципліни. Дисципліна є невід’ємною складовою частиною навчального процесу підготовки бакалаврів в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» за спеціальностями «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг», «Подорожі, туризм і рекреація».
Keywords: методичні вказівки; практичні заняття; ризик-менеджмент; міжнародний туристичний бізнес; готельно-ресторанний бізнес; кейтеринг