Комплексна методика визначення часткової участі споживача в відповідальності за порушення показників якості електроенергії - Сендерович, Геннадій Аркадійович; Дяченко, Олександр Васильович; Захаренко, Наталя Сергіївна; Карпалюк, Ігор Тимофійович; Рудевіч, Наталія Валентинівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
В електроенергетиці одним з найважливіших аспектів електрозбереження і екологічності є поліпшення якості електроенергії і забезпечення електромагнітної сумісності. Якість електроенергії безпосередньо пов'язана з економічністю виробництва, розподілу і споживання електричної енергії. В умовах ринкової економіки мережеве підприємство і споживач виступають як рівні комерційні партнери, суб'єкти єдиного процесу розподілу і споживання електричної енергії. Для забезпечення зацікавленості в підвищенні якості електроенергії необхідно забезпечити такі умови, при яких збитки, які несуть суб'єкти процесу розподілу електричної енергії, оплачували дійсні винуватці. У міжнародній практиці визначення відповідальності за порушення якості електроенергії домінують два принципи визначення допустимості приєднання споживача до мережі в разі порушення вимог до показників якості електроенергії, які можна висловити логічними формулами: «платить останній» і «кожен платить свою частку». Для України, країни з розвиненими електричними мережами, в яких заходів щодо дотримання якості електроенергії традиційно не достатньо, доцільно використовувати другий принцип, який передбачає індивідуальну відповідальність суб'єктів і теж широко використовуваний у світовій практиці експлуатації електричних мереж. Згідно з цим принципом кожен суб'єкт процесу розподілу електричної енергії має право на внесення своєї частки спотворень, але при цьому зобов'язаний компенсувати збитки від зниження якості електроенергії, відповідно цієї частки. Об'єктивну оцінку часткової участі в компенсації збитку доцільно покласти на детерміновані розрахунки, які позбавлені фактору впливу на їх результат з боку постачальника або споживачів електричної енергії. Запропонована методика комплексного визначення відповідальності за порушення якості електричної енергії. Методика визначення зваженого коефіцієнта відповідальності дозволяє враховувати: можливість одночасного спотворення кількох показників якості електроенергії, таких як усталене відхилення напруги, несиметрія напруги, несинусоїдальність напруги, одним суб'єктом, можливість одночасного спотворення одного показника якості електроенергії різними суб'єктами, можливість одночасного спотворення декількома суб'єктами різних показників якості електроенергії.

In the power industry, one of the most important aspects of energy conservation and environmental friendliness is to improve the quality of electricity and ensure electromagnetic compatibility. The quality of electricity is directly related to the efficiency of production, distribution and consumption of electric energy. In a market economy, the grid company and the consumer act as equal commercial partners, subjects of a single process of distribution and consumption of electric energy. To ensure interest in improving the quality of electricity, it is necessary to ensure conditions under which the losses incurred by the subjects of the process of electric energy distribution are paid by the true culprits. In international practice, the definition of responsibility for violation of the quality of electricity is dominated by two principles for determining the admissibility of a consumer connecting to the network in case of violation of the requirements for indicators of quality of electricity, which can be expressed in logical formulas: "pays the last"and "everyone pays his share". For Ukraine, a country with developed electric grids in which measures to comply with the quality of electric power are traditionally insufficient, it is advisable to use the second principle, which assumes individual responsibility of entities and also widely used in the world practice of operating electric grids. According to this principle, each subject of the electric energy distribution process has the right to introduce its own share of distortions, but it is obliged to compensate for losses from the reduction in the quality of electricity, according to this share. It is advisable to assign an objective assessment of equity participation in compensation for damage to deterministic calculations, without the factor of influence on their result from the supplier or consumers of electric energy. A methodology for the comprehensive definition of liability for violation of the quality of electric energy is proposed. The methodology for determining the weighted coefficient of responsibility allows us to take into account: the possibility of simultaneous distortion of several indicators of electric power quality, such as steady-state voltage deviation, voltage unbalance, voltage non-sinusoidality, by one subject, the possibility of simultaneous distortion of one electric power quality indicator by different entities, the possibility of simultaneous distortion by several entities of various electric power quality indicators.
Comprehensive methodology for determining the partial participation of consumers in the responsibility for violation of electricity quality indicators
Keywords: усталене відхилення напруги; несиметрія напруги; несинусоїдальність напруги; зважений коефіцієнт; steady-state voltage deviation; voltage unbalance; voltage non-sinusoidality; weighted coefficient