Оптимізація систем теплопостачання із використанням економіко-математичного моделювання - Гаврись, Олександр Миколайович; Білоцерківський, Олександр Борисович; Замула, Олексій Олександрович; Шведун, Вікторія Олександрівна; Гаврись, Микола Олександрович; Ширяєва, Наталя Володимирівна; Гаврись, Петро Олександрович; Гаврись, Ольга Олександрівна; Гаврікова, Аліна Олегівна; Гнатенко, Деніс Ігоревич; Замула, Олена Василівна; Ковшик, Валентин Ігорович; et al. (НТУ "ХПІ", 2015)
Розглянуто крупну науково-економічну проблему, що полягає в розробці та вдосконаленні сучасних методів економічної оцінки при виробництві та транспортуванні теплової енергії, які дозволяють об'єктивно визначити відповідні інвестиційні та поточні витрати, економічну ефективність різних варіантів теплопостачання, та виявити оптимальні варіанти. Удосконалено методику оцінки та прогнозування капітальних та експлуатаційних витрат при виробництві та транспортуванні теплової енергії та в теплозаощадженні. Розроблено методику оцінки економічної ефективності заходів по теплопостачанню на основі сучасних підходів. Удосконалено економіко-математичну модель стабілізації існуючих тарифів на теплову енергію на основі оптимізації використання паливних ресурсів. Розроблено економіко-математичну модель оптимізації витрат на надання послуг з централізованого постачання гарячої води для населення м. Харкова. Розроблено методичні рекомендації по формуванню тарифів при виробництві та транспортуванні теплової енергії; по впровадженню електротеплопостачання шляхом перетворення побутового споживача в споживача-регулятора та бізнес-партнера енергетики; по вибору оптимальних систем теплопостачання; по реформуванню систем централізованого теплопостачання великих міст. Монографія призначена для наукових співробітників, практичних працівників, викладачів, аспірантів та студентів, які досліджують проблеми теплозаощадження в Україні та за кордоном.
Keywords: системи теплопостачання; теплозаощадження; житлово-комунальне господарство; теплоенергетика; тарифи на теплову енергію; теплова енергія; витрати у теплоенергетиці; електроенергетика; енергетичні ресурси; технічні рішення; транспортування теплової енергії; ціноутворення в теплопостачанні; енергоспоживання; комбіноване теплопостачання; системи централізованого теплопостачання; реформування галузі теплопостачання