Порівняльний аналіз технологій отримання залізовуглецевих сплавів і деталей із заданим градієнтом властивостей - Товажнянський, Леонід Леонідович; Чуняєв, О. М.; Чуняєва, Л. Л.; Заєць, І. І.; Асріян, А. А. (НТУ "ХПІ", 2008)
Показано, що зростаючий попит на сплави та деталі із заданим градієнтом складу і властивостей вже не може бути задоволений за рахунок традиційних технологій на кшталт цементації та азотування. Ці технології вже досягли свого технічного ліміту і вичерпали шляхи подальшого удосконалення масових деталей. Через вузький діапазон властивостей, що можуть свідомо покращуватися, вони зазвичай навіть не вважаються технологіями отримання деталей із заданим градієнтом властивостей. Головна відмінність сучасних технологій – це можливість формування надтвердих та надстійких шарів карбідів, нітридів, боридів та інших сполук на металічній поверхні. Показано, що технологія дифузійного карбідного поверхневого легування (ДКПЛ) є однією з найбільш ефективних технологій створення залізовуглецевих деталей і сплавів із заданим градієнтом властивостей. Публікація дає стислий порівняльний аналіз вищеозначених технологій.

The growing demand for alloys and parts with a specified gradient of chemical composition and properties can no longer be satisfied with traditional technologies like carburizing and nitriding. These technologies have already reached their ultimate best level and have no other technical means for further improvement of mass-production parts. They also have a shortcoming of too narrow range of properties which can be intentionally improved, and that is why they are not normally considered as technologies intended to produce parts with a specified gradient of properties. The main distinction of modern technologies is the ability to form superhard and superresistant layers of carbides, nitrides, borides and other substances on the metal surface. It is shown that the diffusion carbide surface alloying (DCSA) technology, based on the discovery №368 (registered in USSR 07.13.1989), is one of the most effective methods of designing of ferrocarbon alloys with a specified gradient of properties. The publication presents brief comparative analyses of the above technologies.
Keywords: карбідне поверхневе легування; корозійні властивості; сольовий розплав; дафузійний відпал