Теорія ймовірностей - Некрасова, Марія Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Завдання будь-якої науки полягає у виявленні закономірностей, яким підпорядковуються реальні процеси розподілу, планування, управління та прогнозування. Усі вони перебувають під впливом безлічі випадкових чинників та взаємодій. Закономірності можна виявити за цілеспрямованого статистичного вивчення масових явищ, що включають збір, впорядкування, систематизацію та аналіз інформації. При досить великому обсязі даних випадкові впливи згладжуються, і середній результат стає мало залежним від випадку. Це лежить в основі утворення статистичних закономірностей, які, як кажуть, мають статистичну стійкість. Наприклад, характеризуючи діяльність підприємства міста і приймаючи рішення на подальший період, виходять із низки середніх характеристик: вироблення одного робітника, відсотка шлюбу, витрати сировини, продуктивності устаткування тощо. буд. Оперуючи середніми показниками, керуються їх стійкістю, хоча у індивідуальному прояві ці показники можуть коливатися у досить широких межах. Слід зауважити, що вивчення теорії ймовірностей обов'язково має супроводжуватись вирішенням завдань. Причому за самостійного вивчення предмета слід спочатку осмислити умову завдання, виділити вихідні дані та невідомі. Потім знайти можливі шляхи переходу від відомих величин до шуканих. Вибрати найбільш раціональний із них. Після цього здійснити його. І, нарешті, проаналізувати отримане рішення та переконатися у його правильності. Тільки за цих умов виробляється теоретико-імовірнісна інтуїція фахівця, вміння будувати та аналізувати математичні моделі реальних процесів.
Keywords: конспект лекцій; теорія ймовірностей; закономірності; аналіз інформації; комбінаторика; теореми теорії ймовірностей