Методи і засоби відновлення функціонального стану спортсменів після фізичних та психофізіологічних навантажень - Галиця, Віталій Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У роботі подано аналіз вітчизняних і закордонних наукових джерел щодо терапевтичного чинника – молекулярного водню. Розкрито ефективність його використання в комплексній терапії багатьох захворювань. Дія досягається завдяки малому розміру молекули, яка проходить через біологічні мембрани та пригнічує небезпечні вільні радикали в мітохондріях, а також в ядрі, що зменшує можливість ушкодження ДНК. Розроблено автономні прилади генерації водню. Проведено дослідження відновлення функціонального стану спортсменів високої кваліфікації і підвищення їхньої працездатності у період підготовки до міжнародних змагань.
Keywords: функціональний стан; генератор водню; гомеостаз; відновлення; спортсмени; фізичні навантаження; молекулярний водень; комплексна відновна терапія