Вибір адсорбенту з відходів апк та нанотрубок для безпеки рослинної олії - Алалі, Мусанна; Кричковська, Лідія Василівна (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького, 2015)
Метою дослідження є виявлення найбільш ефективного адсорбенту, що забезпечує найбільший ступінь виведення перекисних сполук та бенз(а)пірену ПАВ із соняшникової олії. У технології рафінації соняшникової олії особливе місце визначено адсорбційному очищенню, яке дозволяє значно знизити вміст розчинених у рослинних оліях речовин – пігментів, восків, залишків фосфоліпідів, а також мила, продуктів окиснення (первинних та вторинних), іонів металів і, таким чином, значно підвищити якість олії та покращити її подальшу переробку. Ефективність адсорбційного очищення значною мірою визначається вибором адсорбенту, вибір яких на Україні ще недостатній, тому робота присвячена розробці адсорбенту на основі відходів переробки насіння соняшника – його лушпиння. Сировина з відходів проходить стадію піролізу як і нанотрубки, що отримують при піролізі коксу. Цей вуглецевміщуючий продукт випробувався як адсорбенту для підвищення якості соняшникової олії.

The aim of this investigation is to find the most effective adsorbent that provides the highest level of removal the peroxide compounds and benzopyrene from sunflower oil using the surfactants. In the technology of sun flower oil refining the particular place is allocated for the absorption refining that lets considerably decrease the content of substances are soluble in the vegetable oils – pigments, waxes, the rests of phospholipids, soaps and oxidation products (primary and secondary ones), metal ions as well, and in such a way increase considerably the oil quality and improve its subsequent refinement. The effectiveness of refinement by absorption is determined with choice of the absorbent in considerable extent, but such a choice is not sufficient in Ukraine, and that because this study is dedicated to the absorbent development on the base of sun flower seeds wastes left after their treatment – their shells. The raw materials of these wastes will be exposed to the pyrolysis stage similar to the nanotubes obtained from coke pyrolysis. This carbon – containing product has been tested as absorbent in order to increase the quality of sunflower oil.
The choosing of absorbent from agricultural wastes and nanotubes for vegetable oils safety
Keywords: адсорбенти; олія; технологія; відбілювання; харчові продукти; безпека ПАВ; adsorbents; sunflower oil; foodstuffs; safety; surfactants