Особливості структури та властивостей AL-B-SI скла промислового складу - Толстоусова, Оксана Валеріївна; Ситник, Римма Дмитрівна; Коцай, Галина Михайлівна (НТУ "ХПІ", 2005)
Визначена кількість немостикового кисню в системі за критерієм ∆О та підтверджена присутність в Al-B-Si склі промислового складу [AlO₄], [BO₄] и [BO₃] груп. Виявлена залежність ТКЛР і координаційного стану бору та алюмінію від урахування оксидів магнію та кальцію в системі. Припущена можливість утворення чотирьохкоординаційного бору за рахунок СаО та MgО, але вплив їх кількості в склі на ТКЛР є незначним.

According to criterion the quantity of non-bridge oxygen in the system a and theoretically confirmed presence of [AlO₄], [BO₄] and [BO₃] groups in Al-B-Si glass of industrial composition are defined. The calculated dependence of linear expansion thermal coefficient and co-ordinate position of boron and aluminum in terms of alkaline land oxides are shown. It is assumed that four co-ordinate boron formation is possible at the expense of CaO and MgO, but the effect of thur quantity on linear expansion thermal coefficient in glass is negligible.
Keywords: структура скла; метод Аппена; структурні параметри; структурна координація бору; структурна координація алюмінію; glass; non-bridge oxygen; coordinate position of boron; coordinate position of aluminum