Методичні вказівки до практичних занять з фізичного виховання за спеціалізацією "Спортивна боротьба". Розділ "Спеціальні вправи на мосту" - Бочкарев, Сергій Володимирович; Євтифієв, Андрій Сергійович (Національний науковий центр "Харківський фізико-технічний інститут", 2020)
Як відомо, застосування борцовського мосту в спортивних одноборствах має велике значення для досягнення перемоги в сутичці. Міст використовується атакованим спортсменом для захисту від торкання лопатками килима і атакуючим спортсменом для нападу, а саме проведення прийомів із застосуванням моста. Міст, необхідний для виконання ряду технічних дій, наприклад кидків прогином, більшості переворотів накатом і багатьох інших прийомів. Однак, щоб впевнено користуватися мостом як для захисту, так і для нападу, необхідно добре володіти ним. Борець, який сподівається на свій міст, здатен вести сутичку більш різноманітно і ризиковано. Йому легше йти на різні загострення, так як він не боїться опинитися в нестандартному положенні. Отже, застосування моста робить боротьбу більш варіативною, цікавою і видовищною. Для успішного оволодіння навичками застосування моста в спортивній боротьбі існує ряд вправ і методика їх навчання. Ці методичні вказівки будуть корисні студентам гуманітарних, технічних і фізкультурних ВНЗ, які займаються в різних секціях спортивних єдиноборств, їх тренерам, а так само широкому колові молоді, що регулярно займається фізичною культурою і веде активний спосіб життя.
Keywords: методичні вказівки; гімнастичний міст; дожими; виходи; контрприйоми; рухи головою