Статистика та складові впливу сучасних трендів новітніх технологій на розвиток бізнес-процесів індустрії гостинності - Стригуль, Лариса Станіславівна; Кабашна, Аліна Геннадіївна; Мартинова, Вікторія Вікторівна; Сазонов, Микола Михайлович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті здійснено дослідження, щодо впровадження інноваційних технологій у сфері гостинності, які є ключовим чинником підвищення якості послуг та рівня конкурентоспроможності підприємств індустрії гостинності. З’ясовано, що новітні технології забезпечують автоматизацію процесів обслуговування, підвищують ефективність управління, сприяють цифровізації та створенню унікального клієнтського досвіду. Саме інноваційний розвиток стає основою сталого функціонування сучасних готельно-ресторанних закладів в умовах глобальної конкуренції. Здійснено аналіз кількісних змін суб’єктів гостинності України, дозволяє глибше оцінити готовність індустрії до впровадження інновацій, її адаптивність до зовнішніх викликів і здатність до трансформації. Визначено, що сучасні тенденції застосування новітніх технологій у сфері гостинності охоплюють комплекс інновацій у сфері харчування, автоматизації виробництва, інформаційних систем, комунікаційних сервісів та екологічної безпеки. Вони спрямовані на оптимізацію бізнес-процесів, підвищення рівня обслуговування та формування нових конкурентних переваг. Визначено, що важливим чинником розвитку є впровадження систем штучного інтелекту. Алгоритми машинного навчання застосовуються для управління динамічним ціноутворенням, автоматичного планування завантаження номерів у готелях чи оптимізації меню у ресторанах. Використання AI дає змогу не лише знижувати витрати, а й формувати більш гнучку політику обслуговування.Зроблено висновки, що новітні технології є ключовим фактором розвитку індустрії гостинності. Вони змінюють підходи до організації бізнес-процесів, забезпечують вищий рівень сервісу, формують екологічно орієнтовану модель управління та відкривають нові перспективи для індивідуалізації обслуговування. Проведене дослідження показало, що в умовах глобальної конкуренції й стрімкого розвитку науково-технічного прогресу лише ті підприємства, які активно впроваджують інновації, зможуть утримати конкурентні позиції та забезпечити стабільний розвиток. Таким чином, новітні технології виступають не лише інструментом підвищення ефективності, але й стратегічною основою майбутнього індустрії гостинності.

The article conducts research on the implementation of innovative technologies in the hospitality sector, which are a key factor in improving the quality of services and the level of competitiveness of hospitality industry enterprises. It was found that the latest technologies provide automation of service processes, increase management efficiency, contribute to digitalization and the creation of a unique customer experience. It is innovative development that becomes the basis for the sustainable functioning of modern hotel and restaurant establishments in the conditions of global competition. An analysis of quantitative changes in Ukrainian hospitality entities is carried out, allowing a deeper assessment of the industry's readiness to introduce innovations, its adaptability to external challenges and ability to transform. It is determined that current trends in the application of innovative technologies in the hospitality sector cover a complex of innovations in the field of food, production automation, information systems, communication services and environmental safety. They are aimed at optimizing business processes, improving the level of service and forming new competitive advantages. It is determined that an important factor in development is the implementation of artificial intelligence systems. Machine learning algorithms are used to manage dynamic pricing, automatically plan hotel occupancy, or optimize menus in restaurants. The use of AI allows not only to reduce costs, but also to form a more flexible service policy. It was concluded that the latest technologies are a key factor in the development of the hospitality industry. They change approaches to organizing business processes, provide a higher level of service, form an environmentally friendly management model, and open up new prospects for individualizing service. The study showed that in the conditions of global competition and the rapid development of scientific and technological progress, only those enterprises that actively implement innovations will be able to maintain competitive positions and ensure stable development. Thus, the latest technologies are not only a tool for increasing efficiency, but also a strategic basis for the future of the hospitality industry.
Statistics and components of the impact of current trends of new technologies on the development of business processes in the hospitality industry
Keywords: індустрія гостинності; новітні технології; цифровізація; автоматизація; інноваційні технології харчування; сталий розвиток; конкурентоспроможність; hospitality industry; new technologies; digitalization; automation; innovative food technologies; sustainable development; competitiveness