Personal transformations in the process of professional self-realization - Tverdokhliebova, Natalia Yevheniivna (Харківський національний університет внутрішніх справ, 2025)
Existing scientific approaches to the issue of personal change are interdisciplinary in their nature. The problem of studying personal changes as a result of the transformation of personality traits under the influence of various objective and subjective challenges has both theoretical and practical aspects. The article summarizes the current views of scholars on the features of personal changes in the process of professional self-realization. The purpose of the study is to determine the types of personal transformations of a law enforcement officer in the process of professional self-realization. The author considers the content of the components that are transformed in the process of professional self-realization of law enforcement officers, namely: personal, activity and social. The study reveals the possibility of the existence of three types of law enforcement officers with different strategies of personal transformation. The author provides a substantive characterization of the personality types of law enforcement officers with positive, stable and negative strategies of personal transformation. Within each of these types, variants are possible depending on the indicators of the components that are transformed in the process of professional career development. It is concluded that for each of the types of personality of law enforcement officers it is necessary to develop areas of psychological support. It is proposed to use the possibilities of innovative teaching technologies, in particular trainings and quests. These technologies contribute to the formation the professional competence of police officers, to activate the motivational focus on positive personal changes, for the purposeful development of professional and personal qualities and the desire for continuous professional self-development and improvement.

Існуючі наукові підходи щодо проблеми особистісних змін мають міждисциплінарний характер. Проблема вивчення особистісних змін у результаті трансформації властивостей особистості під впливом різноманітних об’єктивних і суб’єктивних викликів включає як теоретичний, так і практичний аспекти. У статті узагальнено сучасні погляди науковців щодо особливостей особистісних змін у процесі професійної самореалізації. Мета дослідження полягала у визначенні типів особистісних трансформацій працівника правоохоронних органів у процесі професійного зростання. В основу дослідження покладено особистісно-соціально-діяльнісний компетентнісний підхід, відповідно до якого особистість змінюється у процесі діяльності під впливом професії і сама впливає на характер цієї діяльності. Розглянуто зміст компонентів, які трансформуються в процесі професійної самореалізації працівників правоохоронних органів, а саме особистісного, діяльнісного та соціального. Розкрито можливість існування трьох типів правоохоронців із різними стратегіями особистісної трансформації. Надано змістовну характеристику типів особистості з позитивною, стійкою та негативною стратегіями особистісної трансформації. У межах кожного із цих типів можливі варіанти залежно від показників компонентів, що трансформуються в процесі становлення кар’єри. Зроблено висновок, що для кожного з типів особистості необхідно розробити напрями психологічного забезпечення задля цілеспрямованого розвитку професійно-особистісних якостей та прагнення до постійного професійного саморозвитку і вдосконалення. Запропоновано використовувати можливості інноваційних технологій навчання, зокрема тренінгів та квестів, які сприятимуть формуванню професійної компетентності особистості, активізації мотиваційної спрямованості на позитивні особистісні зміни. У дослідженні використано методи вивчення загальних характеристик особи, цінностей, життєвих установок, мотивів – для визначення типу особистості правоохоронців; логіко-аналітичні методи – для порівняння, узагальнення та систематизації інформації, отриманої під час дослідження.
Особистісні трансформації в процесі професійної самореалізації
Keywords: personality; professional self-realization; personal transformations; strategies of personal transformation; professional training; professional activity; особистість; професійна самореалізація; особистісні трансформації; стратегії особистісних трансформацій; професійна підготовка; професійна діяльність