Критерії розвитку особистості підприємця як лідера - Гура, Тетяна Віталіївна; Фурманець, Борис Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
В даній статті, проведено теоретично-методичний аналіз розвитку взаємозв’язаних ознак індивідуально-психологічних особливостей та психологічно-професійних критеріїв як суттєвих складових продуктивного розвитку особистості підприємця-лідера. Виявлено, що особистості, які мають цільову мотивацію до лідерства, продуктивніше оволодівають соціально-психологічними та спеціальними якостями, виявляють стійкі бажання досягати успіху в своїй підприємницькій справі. Доведено, що для повнішого та змістовнішого розкриття цих важливих аспектів проблеми, слід більш якісніше аналізувати індивідуально-психологічні особливості та аналізувати психологічно-професійні критерії розвитку особистості підприємця як лідера, що сприяє покращенню його особистісного потенціалу. Визначено, що саме продуктивний розвиток особистості підприємця як лідера, як правило, раціонально поєднаний з рівнем його особистісного потенціалу. Є очевидним те, що саме ці складові сприяють ефективному і надійному виконанню ділових функцій і завдань підприємцем-лідером у процесі підприємницької діяльності. Встановлено, що безумовно, науково-концептуальне обгрутування умов покращення психологічно-професійних складників особистісного потенціалу підприємця-лідера буде повноцінно сприяти продуктивній та ефективній підприємницькій, бізнес діяльності.

In this article there has been undertaken a theoretic and methodological analysis of development of interconnected traits of individual-psychologic peculiarities and psychology-professional criteria as significant constituents of a fruitful development of a leader-entrepreneur’s personality. It has been discovered that the personalities possessing the purposeful leadership motivation master socio-psychological and special traits more efficiently and display strong desire to attain success in their entrepreneurial activities. It has been proved that for a complete and meaningful disclosure of these crucial aspects of the problem, one should more attentively analyze individual-psychological peculiarities as well as psychology-professional criteria of personality development of an entrepreneur as a leader, which will enhance the improvement of their personality potential. It has been determined that it is the fruitful development of an entrepreneur’s personality of a leader that is usually rationally connected with their personality potential level. It is obvious that these very constituents contribute to efficient and reliable performance of business tasks by a leader-entrepreneur in the course of their business activities. It has been established that scientific-conceptual substantiation of the conditions for improvement of psychology-professional components of a leader-entrepreneur’s personality potential will facilitate fruitful and efficient business activities.
The development criteria of an enterpreneur’s personality as a leader
Keywords: індивідуально-психологічні особливості; продуктивність; підприємницька справа; бізнес-структура; content analysis; success; entrepreneurial business; business structure