Трансформація природи людини: виклик сучасних технологій (за Ю. Габермасом) - Владленова, Іліана Вікторівна (Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого, 2014)
У статті проаналізовано проблеми трансформації природи людини у зв'язку з розвитком науки і техніки. Висвітлено проблеми людської особистості в умовах зростаючих процесів відчуження, які ведуть до антропологічної кризи. Небезпека втрати ідентичності – це одна з інших проблем, яка гостро стоятиме перед людиною майбутнього. Із впровадженням високих технологій актуалізується проблема тілесності, гостро постає питання про співвідношення біологічного, соціального та іншого (технічного, штучного).

This article examines the problem of transformation of human nature in connection with the development of science and technology. Studied the problems of the human person; the problem of alienation, anthropological crisis. With the introduction of high-tech actualization problem physicality, acutely raises the question of the relationship between biological, social and other (a foreign, technical).
Transformation of man’s nature: challenge of modern technologies (according to Y. Gabermas)
Keywords: відчуження; високі технології; наука; ідентичність; human nature; alienation; technology science