The experimental installation for the study and research of electromechanical systems energy-efficient modes - Mukha, Mykola; Drankova, Alla; Krasovskyi, Igor (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
A modern variable frequency drive (VFD) is becoming an integral part of ship systems and complexes, where energy-efficient and resource-saving technologies are widely used. Therefore, the study and research of such electric drives for various applications with a typical load of ship mechanisms is an actual task. This paper presents an experimental setup designed to study and test methods and laws of VFD control, evaluate power qual -ity indicators and energy-efficient modes of an electromechanical systems operation with a typical ship load. Used unit for measuring parame-ters (124 parameters) of electricity ME96SS ver. A, through MODBUS® RTU and the corresponding software for data collection, EMU4-SW1 allows you to display and record data in real time, and then present the results in the form of tables, graphs, etc. FR-Configurator 2 software of parameterization and adjustment allows to explore the various laws of controlling of ship mechanisms and systems. The typical nature of the loads for the studied motor for such mechanisms is simulated by a load DC generator, in the anchor circuit of which the steps of the resistors are switched as a function of speed (speed sensor signal) using a programmable controller. The proposed experimental setup, the available hardware and software testing, commissioning and diagnostics tools allow to develop and implement energy-saving technologists in ship's electromechanical systems, improve the methods of their technical operation based on the analysis of the technical condition. Used experimental research methods, modern energy-saving technologists are of great importance for the educational process.

Сучасний частотно-регульований привод (ЧРП) стає невід'ємною частиною суднових систем і комплексів, де широко використовуються енергозберігаючі та ресурсозберігаючі технології. Тому вивчення і дослідження таких електроприводів різного призначення з типовим навантаженням суднових механізмів є актуальним завданням. У даній роботі представлена експериментальна установка, яка призначена для вивчення і тестування методів і законів управління ЧРП, оцінки показників якості електроенергії та енергоефективних режимів роботи електромеханічних систем з типовим судновий навантаженням. Використовуваний блок вимірювання параметрів (124 параметри) електро-енергії ME96SS ver. А, через MODBUS® RTU і відповідне ПО для збору даних EMU4-SW1 дозволяє в режимі реального часу відображати і записувати дані, а потім представляти результати у вигляді таблиць, графіків і т.п. ПО параметрування і налагодження частотних перетворювачів FR-Configurator 2 дозволяє досліджувати різні закони управління судновими механізмами і комплексами. Типовий характер навантажень для досліджуваного асинхронного двигуна для таких механізмів імітується навантажувальним генератором постійного струму, в якірному колі якого комутуються ступені резисторів в функції частоти обертання (сигналу датчика швидкості) за допомогою програмованого контролера. Запропонована експериментальна установка, наявні апаратно-програмні засоби тестування, налагодження та діагностики дозволяють розробляти і впроваджувати енергозберігаючі технології в суднові електромеханічні системи, удосконалювати методи їх технічної експлуатації на основі аналізу технічного стану. Використовувані експериментальні методи досліджень, сучасні енергозберігаючих техноло -ги мають велике значення для навчального процесу.
Експериментальна установка для вивчення і дослідження енергоефективних режимів електромеханічних систем
Keywords: variable frequency drive; hard-ware and software tools; частотно-регульований привод; апаратно-програмні засоби