Фінансова звітність та фінансовий аналіз - П'ятак, Тетяна Вікторівна (Монограф, 2020)
Важливу роль у забезпеченні ефективних форм господарювання на вітчизняних підприємствах відіграє аналіз фінансового стану підприємств, який відповідає за відбір, оцінку та інтерпретацію фінансових, економічних та інших даних, що впливають на процес прийняття інвестиційних та фінансових рішень. Практика доводить, що якість рішень, які приймаються, залежить від якості аналітичного обґрунтування рішення. Це не означає, що фінансовий аналіз усуває потребу в діловій інтуїції, але він створює міцну та систематичну основу для раціонального застосування останньої. Базою для прийняття фінансових рішень є результати фінансового аналізу, а запорукою достовірного і ефективного аналізу є наявність джерел аналітичної інформації, найголовнішими з яких є фінансова звітність. Метою фінансової звітності є надання інформації про фінансовий стан, фінансові результати діяльності та грошові потоки суб'єкта господарювання, яка є корисною для широкого кола користувачів при прийнятті ними економічних рішень. Фінансова звітність також демонструє результати того, як управлінський персонал суб'єктів господарювання розпоряджається ввіреними йому ресурсами. Фінансова звітність забезпечує інформаційні потреби користувачів щодо: придбання, продажу та володіння цінними паперами; участі в капіталі підприємства; оцінки якості управління; оцінки здатності підприємства своєчасно виконувати свої зобов'язання; забезпеченості зобов'язань підприємства: визначення суми дивідендів, що підлягають розподілу; регулювання діяльності підприємства тощо.
Keywords: грошові потоки підприємств; фінансова інформація; кредитоспроможність; аналіз майна підприємств; рентабельність підприємств