Методичні вказівки до практичних робіт та виконання індивідуального завдання з дисципліни "Геоекологія" - Бабенко, Володимир Миколайович; Тихомирова, Тетяна Сергіївна; Сакун, Антоніна Олегівна; Махоніна, Оксана Сергіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Геоекологія це достатньо нова наукова дисципліна, що виникла на стику двох природничих наук географії та екології, як комплексна дисципліна, що використовує географічний та екологічний підходи для досліджування геоекосистем з метою впровадження сталого розвитку й оптимізації довкілля для життя людини враховуючи географічні фактори місцевості. Геоекологія є важливою для студентів-екологів, оскільки погляд на природу, як на середовище мешкання, повинен бути багато ширший, ніж просто екологічний, що надає знанням географії місцевості, її сильних та слабких сторін, суттєвих переваг у розв’язанні екологічних проблем антропогенних ландшафтів. Мета навчальної дисципліни "Геоекологія" це формування у студентів системи знань сучасної геоекології як науки що поєднує в собі достатньо різні дисципліни. До основних завдань курсу належать наступні пункти: визначення об’єкту та предмету геоекології; встановлення її місця в системі природничих наук про Землю; визначення особливостей наукових підходів у геоекології; аналіз сучасних концепції взаємодії людини та природи, підходів і методів аналізу геосистем; встановлення впливу діяльності людства на всі геосфери Землі; усвідомлення геоекологічних аспектів антропогенних систем; об'єктивне визначення негативного та позитивного зворотного впливу антропогенних ландшафтів на здоров’я людини. Студенти повинні вміти аналізувати сучасні концепції взаємодії людства та природи, вивчати взаємопов’язані явища та процеси, застосовувати геоекологічний аналіз для дослідження геосистем (природних та антропогенних), використовувати теоретичні положення геоекології для обґрунтування екологічних ризиків та використання новітніх технологій захисту навколишнього середовища. По завершенню вивчання курсу студенти мають знати: задачи навчальної дисципліни "Геоекологія", її об’єкт, предмет і завдання, місце геоекології в системі природничих наук про Землю, наукові підходи геоекології, сучасні концепції взаємодії людства та природи [1], принципи та методи геоекологічного аналізу геосистем, вплив діяльності людини на геосфери Землі і геоекологічні аспекти природно-техногенних систем [3]. У методичних рекомендаціях наведено завдання для проведення практичних робіт. Для кожної роботи визначено тему та мету її проведення, надані теоретичні запитання, по основним темам курсу. Методичні рекомендації містять інформацію необхідну для виконання практичних робіт та методичні рекомендації для виконання завдань для самостійної роботи. До кожної теми подано завдання для самостійної роботи. Методичні рекомендації складені у відповідності до програми навчальної дисципліни "Геоекологія" та навчального плану підготовки студентів денної та заочної форми навчання.
Keywords: методичні вказівки; практична робота; індивідуальне завдання; геоекологія; екологія; географія