Нове обладнання для створення бази на гирлі фонтануючої свердловини - Фик, Ілля Михайлович; Римчук, Данило Васильович; Школьнікова, Т. О.; Цибулько, С. В. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Мета. Стаття присвячена створенню нового ефективного обладнання для ліквідації відкритих газових і нафтових фонтанів. У зв’язку з освоєнням покладів нафти і газу, що залягають на глибинах 5 –7 тис. м, для яких пластові тиски складають 70 МПа і більше, постає проблема створення відповідного обладнання для ліквідації газових і нафтових фонтанів. Методика. Літературний огляд відомих технічних рішень, фізичне моделювання, випробування обладнання на герметичність і міцність. Результати. Стаття інформує спеціалістів нафтогазової галузі про нове обладнання, зокрема, фланцевої бази на гирлі фонтануючої свердловини, розроблене спеціалістами Харківщини. Практична значимість. Створено роз’ємні і нероз’ємні колонні фланці на робочий тиск 70 МПа, які рекомендуються для використання в обладнанні ліквідації газових і нафтових фонтанів. Наукова новизна. Окреслені шляхи подальшого удосконалення обладнання для створення бази на гирлі фонтануючої свердловини.

Purpose. The article is devoted to the creation of new effective equipment for the elimination of open gas and oil fountains. In connection with the development of oil and gas deposits lying at depths of 5–7 thousand meters, in which reservoir pressures are 70 MPa or more, there is a problem of creating appropriate equipment for the elimination of gas and oil fountains. Methods. Literature review of known technical solutions, physical modeling, testing of equipment for tightness and strength. Findings. the article is to inform specialists of the oil and gas industry of new equipment, in particular, the flange base at the mouth of the gushing well, developed by specialists of Kharkiv region. Originality. Ways of further improvement of the equipment for creation of base on the mouth of the gushing well are planned. Practical implications. Created detachable and non–detachable column flanges at a working pressure of 70 MPa, which are recommended for use in equipment elimination of gas and oil fountains.
New equipment to create a base at the mouth of a gushing
Keywords: фланець колонний нероз’ємний; колонна обв’язка; фланець колонний роз’ємний; експлуатаційна колона; one–piece column flange; detachable column flange; column binding; production column