Надання невідкладної хірургічної допомоги хворим в умовах пандемії COVID-19 - Бойко, Валерій Володимирович; Лихман, Віктор Миколайович; Ткачук, О. Ю.; Меркулов, Андрій Олексійович; Шевченко, Олександр Миколайович; Ткач, Сергій Валерійович; Мирошниченко, Д. О.; Білодід, Є. О.; Воскресенська, Н. М. (Інститут загальної та невідкладної хірургії імені В. Т. Зайцева НАМН України, 2021)
Серед особливостей хірургічної допомоги для пацієнтів з COVID-19 можна назвати необхідність суворого дотримання епідеміологічного режиму, мінімізації чисельності персоналу у операційній, можливої мінімізації оперативних утручань та скорочення їх тривалості. Найбільш важливим за вданням в цих умовах є безпека персоналу. Матеріали і методи. Представлено результати оперативного лікування 85 пацієнтів з гострою хірургічною патологією, при чому у 75,3 % наявність вірусу було підтверджено результатами лабораторних досліджень. 24,7 % пацієнтів мали чітку картину пневмонії вірусної етіології високого ступеня ймовірності. Усі операції були виконані в умовах дотримання епідеміологічного режиму попередньо навченим і проінструктованим персоналом з дотриманням правил асептики і антисептики. Обговорення результатів. Принципових змін в тактиці ведення хворих з гострою хірургічною патологією немає. Однак в умовах наявності у пацієнта, крім гострого хірургічного захворювання, COVID-19 і вірусної пневмонії різного ступеня тяжкості необхідно враховувати підвищений ризик як бактеріальних, так і тромбоемболічних ускладнень. Висновки. Враховуючи обмеження, спричинені розповсюдженням COVID-19, екстрена хірургічна допомога повинна бути надана всім пацієнтам своєчасно, якісно і в повному обсязі. Будь-які дії екстреної хірургічної служби повинні бути обґрунтовані конкретною ситуацією, маючи в абсолютному пріоритеті безпеку суспільства і пацієнта.

Among the features of surgical care for patients with COVID-19 are the need for strict compliance with the epidemiological regime, minimizing the number of staff in the operating room, the possible minimization of surgical interventions and reducing their duration. The most important task in these conditions is the safety of personnel. Materials and methods. The results of surgical treatment of 85 patients with acute surgical pathology are presented, and the presence of the virus was confirmed by the results of laboratory tests in 75.3 %. 24.7 % of patients had a clear picture of pneumonia of viral etiology with a high probability. All operations were performed in compliance with the epidemiological regime by pre-trained and instructed personnel in compliance with the rules of asepsis and antiseptics. Discussion of results. There are no fundamental changes in the tactics of management of patients with acute surgical pathology. However, in the presence of the patient, in addition to acute surgical disease, COVID-19 and viral pneumonia of varying severity, it is necessary to take into account the increased risk of both bacterial and thromboembolic complications. Conclusions. Given the limitations caused by the spread of COVID-19, emergency surgical care should be provided to all patients in a timely, high-quality and complete manner. Any action of the emergency surgical service must be justified by the specific situation, with the absolute priority of public and patient safety.
Providing emergency surgical care to patients in a COVID-19 pandemic
Keywords: COVID-19; гостра хірургічна патологія; хірургічне лікування; acute surgical pathology; surgical treatment