Трипараметровий метод контролю деталей обладнання переробних і харчових виробництв - Себко, Вадим Вадимович; Здоренко, Валерій Георгійович; Защепкіна, Наталія Миколаївна; Барилко, Сергій (Хмельницький національний університет, 2024)
На основі залежностей нормованих характеристик від інформативних параметрів виробу, що включають до себе площу поперечного перерізу пластини S, магнітну проникність μ, питомий електричний опір ρ плаского зразка σ і частотні, амплітудні та фазові компоненти багатопараметрового сигналу, розроблено універсальний трипараметровий метод спільного вимірювального контролю магнітних, електричних і температурних параметрів слабоферомагнітних та феромагнітних пласких виробів обладнання переробних і харчових виробництв. Описано схеми включення ТЕП, які реалізують запропонований універсальний метод спільного вимірювального контролю параметрів пласких виробів, які передбачають нагрівання пластин у процесі контролю. Сутність запропонованого трипараметрового методу ґрунтується на аналізі взаємодії зовнішнього магнітного поля з магнітним полем вихрових струмів, які наведені збуджувальною котушкою в контрольованому плоскому виробі. При цьому, нормований питомий магнітний потік Кt наводить у пласкому зразку ЕРС теплового ТЕП. Далі на підставі експериментальних даних визначення компонентів сигналів перетворювача та отриманих розрахункових даних, пов'язаних із визначенням нормованих параметрів ТЕП, було встановлено алгоритми вимірювальних і розрахункових процедур. Таким чином, вимірюючи магнітні потоки: Фt у пласкому зразку, опорний магнітний потік Ф0 та фазовий кут зсуву, можна отримати данні про відносну магнітну проникність µ, питомий електричний опір ρ і температуру t. При цьому, будь-яка зміна параметрів µ, ρ і t призводить до зміни узагальненого параметра x, а отже, до зміни амплітудної та фазової складових компонентів сигналів ТЕП зі зразком.

Based on thedependences of the normalized characteristics on the informative parameters of the product, which include the cross-sectional area of the plate S, the magnetic permeability μ, the resistivity ρ of the flat sample σ and the frequency, amplitude and phase components of the multi-parameter signal, a universal three-parameter method for joint measurement control of magnetic, electrical and temperature parameters of weakly ferromagnetic and ferromagnetic flat products of processing andfood production equipment has been developed. The TEP switching schemes that implement the proposed universal method for joint measurement control of the parameters of flat products, which involve heating of the plates during the control process, are described. The essence of the proposed three-parameter method is based on the analysis of the interaction of the external magnetic field with the magnetic field of eddy currents, which are induced by the exciting coil in the controlled flat product. In this case, the normalized specific magnetic flux Kt induces the EMF of the thermal TEP in the flat sample. Further, based on the experimental data of the determination of the components of the converter signals and the obtained calculation data related to the determination of the normalized parameters of the TEP, the algorithms of the measuring and calculation procedures were established. Thus, by measuring the magnetic fluxes: Фt in a flat sample, the reference magnetic flux Ф0 and the phase shiftangle, it is possible to obtain data on the relative magnetic permeability µ, the electrical resistivity ρ and the temperature t. In this case, any change in the parameters µ, ρ and t leads to a change in the generalized parameter x, and therefore, to a change in the amplitude and phase components of the TEP signals with the sample.
Three-parameter method for controlling details of equipment in processing and food industries
Keywords: обладнання харчових виробництв; з'єднувальні елементи; стандартні деталі; пластини; вимірювальна обмотка; спільний вимірювальний контроль; теорія електричних сигналів та кіл; трипараметровий електромагнітний метод; функції перетворення; алгоритми вимірювального контролю; електричні кола та сигнали; food production equipment; connecting elements; standard parts; plates; measuring winding; common measuring control; theory of electrical signals and circuits; three-parameter electromagnetic method; conversion functions; measuring control algorithms; electrical circuits and signals