Розробка способів усунення сольових утворень на виробах архітектурно-фасадної кераміки - Рищенко, Михайло Іванович; Цибулько, Едуард Станіславович; Щукіна, Людмила Павлівна; Федоренко, Олена Юріївна; Дерикон, Тетяна Павлівна; Фоміна, Лариса Петрівна (Государственный комитет Украины по строительству и архитектуре; Украинский научно-исследовательский и проектно-конструкторский институт строительных материалов и изделий "НИИСМИ"; Акционерное общество "Киегорстройматериалы", 2007)
В статті наведені результати досліджень по усуненню сольових утворень зеленого кольору на лицьовій керамічній цеглі. Визначені причини прояви цього дефекту, які полягають у забрудненні глинистої сировини сполуками ванадію. Встановлені ефективні технологічні добавки, які сприяють блокуванню солей в матеріалі, що виключає їх появу на поверхні цегли.

In the article results of researches on elimination of salt formations of green color on a face ceramic brick are resulted.The causes of manifestation of this defect are established, which consist in contamination of clay raw material by vanadium compounds. The effective technological additives, which block the salt in the material and exclude their appearance on the surface of the brick, are established.
Keywords: фасадна цегла; faсade brick; утворення солей; salt formation; ванадати кальцію; calcium vanadates; технологічні добавки; technological additives; блокування солей; blocking of salts