Науково-дослідна діяльність професора Миколи Валяшка у галузі спектрографії - Фесенко, Володимир Юрійович (НТУ "ХПІ", 2013)
У статті розглядаються дослідження спектрів поглинання органічних сполук, якими М. Валяшко займався з 1908 року і до останніх днів свого життя. Автор робить висновок, що вони не тільки мали інноваційний характер, але, підтримані колегами і учнями вченого, сприяли створенню однієї з передових наукових шкіл спектрографічного аналізу в світі.

The article deals with the study of the absorption spectra of organic compounds, which N. Valyashko worked, from 1908 to the last days of life.The author comes to the conclusion that they not only have innovative, but, supported by colleagues of the scientist, helped create one of the leading schools of spectrographic analysis in the world.
Keywords: Валяшко Микола; хімія; спектри поглинання; спектрографічний аналіз; органічні сполуки; фармацевтична наука; Nicholas Valyashko; chemistry; absorption; spectrographic analysis; science; organic connections