Мобільність працівників: міграція та імміграція - Погорєлова, Тетяна Олексіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У даній статті, використовуючи економічну теорію, досліджується вплив імміграції на ринок праці. На початку статті надаються визначення термінів: «міграція», «еміграція», «імміграція». Далі аналізуються причини і наслідки мобільності працівників. Зазначається, що мобільність працівників відіграє вирішальну роль у ринковій економіці, оскільки метою будь-якого ринку є сприяння добровільному обміну, суспільство покладається на вільний рух працівників між роботодавцями для розподілу робочої сили таким чином, щоб досягти максимального задоволення як для працівників, так і для споживачів. Мобільність працівників між країнами та між регіонами всередині країни є важливим фактом економічного життя. Дослідження міграційних потоків підтверджують, що міграція відбувається з районів з відносно поганими можливостями заробітку до місць, де можливості кращі. Особлива увага приділяється вивченню особистих характеристик іммігрантів (вік і орієнтація на майбутнє) та аналізу факторів, чи впливає імміграція на підвищення реального доходу на душу населення уродженця приймаючої країни. Також в статті розглядаються економічні причини міжнародної та внутрішньої, сімейної, зворотної міграції. З’ясовуються темпи зростання доходів іммігрантів. Проведений аналіз виграшів і програшів імміграції для споживачів та роботодавців приймаючої країни. Деякі положення статті дають відповіді на питання, чи загальні прибутки від імміграції перевищують втрати. Обґрунтовано загальні наслідки несанкціонованої (нелегальної) імміграції. Зроблено висновки стосовно того, що ніде аналітичні інструменти економіста не є настільки важливими, як у сфері імміграційної політики. Імміграція має як економічні, так і культурні наслідки. Мобільність є соціально корисною, оскільки вона сприяє як індивідуальному добробуту, так і якості підбору робочих місць. Доведено, що мобільність (або принаймні загроза мобільності) є важливою для створення компенсаційної різниці в оплаті праці. Більше того, чим більша кількість працівників і роботодавців на ринку в будь-який момент часу, тим більше гнучкості має економіка у підборі робочих місць, які найкраще адаптуються до мінливого середовища.

This article, using economic theory, examines the impact of immigration on the labor market. At the beginning of the article, definitions of the terms: "migration", "emigration", "immigration" are provided. Next, the causes and consequences of employee mobility are analyzed. Labor mobility is said to play a crucial role in a market economy, since the purpose of any market is to facilitate voluntary exchange, society relies on the free movement of workers between employers to allocate labor in a way that maximizes satisfaction for both workers and consumers. The mobility of workers between countries and between regions within the country is an important fact of economic life. Studies of migration flows confirm that migration occurs from areas with relatively poor earning opportunities to places where opportunities are better. Special attention is paid to the study of personal characteristics of immigrants (age and orientation to the future) and the analysis of factors, whether immigration affects the increase in real income per capita of a native of the host country. The article also examines the economic causes of international and domestic, family, and return migration. The rates of growth of immigrants' incomes are revealed. Conducted an analysis of the gains and losses of immigration for consumers and employers of the host country. Some provisions of the article provide answers to the question of whether the overall gains from immigration outweigh the losses. The general consequences of unauthorized (illegal) immigration are substantiated. It is concluded that nowhere are the analytical tools of the economist as important as in the field of immigration policy. Immigration has both economic and cultural consequences. Mobility is socially beneficial because it contributes to both individual well-being and the quality of job selection. Mobility (or at least the threat of mobility) has been shown to be important in creating the compensating wage gap. Moreover, the greater the number of workers and employers in the market at any given time, the more flexibility the economy has in selecting the jobs that best adapt to the changing environment.
Employee mobility: migration and immigration
Keywords: економічна теорія; ринок праці; трудові мігранти; несанкціонована імміграція; заробітна плата; migration flows; labor migration; wage; economic situation