Розвиток системи вищої освіти в Україні - Кобєлєва, Тетяна Олександрівна; Погорєлова, Тетяна Олексіївна (Факт, 2025)
В доповіді обґрунтовано, що у найближчі роки в Україні прогнозується певне зменшення кількості студентів. На це є три основні причини. По-перше, це демографічний колапс, далеке відлуння війни 1941-45 рр. Другий - необхідність збільшення набору в професійно-технічні навчальні заклади, які забезпечують підготовку робітників і техніків за спеціальностями в галузі виробництва і послуг. Третє – це тривала війна з росією, яка також накладає суттєві обмеження на ці процеси і сприяє відтоку українських абітурієнтів в європейські університети.
Keywords: вища освіта; університети; інститути; школи; Україна; розвиток; ринок