Ефективна технологія прецизійної обробки оптичних полімерних виробів - Лавриненко, Сергій Миколайович (НТУ "ХПІ", 2010)
Дана розробка представляє собою наукоємне технологічне рішення, що дозволяє виробляти високоякісні оптичні вироби з полімерних матеріалів. Переваги полімерної оптики полягають у тому, що основні фізичні властивості оптичних полімерів дозволяють зменшити габаритні розміри і вагу (в деяких випадках більш, ніж на в 4 рази) готових оптичних виробів-як то окулярів, об'єктивів, призматичних пристроїв і т. п. в порівнянні з аналогічними виробами з неорганічного оптичного скла.

The given development represents the high technology decision which allows to make high-quality optical products from polymeric materials. Advantage of polymeric optics is that the basic physical properties of optical polymers allow to reduce overall dimensions and weight (in some cases more, than in 4 times) of make-ready optical products, such as oculars, objectives, prismatic devices, etc. in comparison with similar products from inorganic optical glasses.
Keywords: біоінженерні вироби; фізико-хімічні характеристики; вимірювальний інструмент; монокристали; optical products; polymeric materials; physical properties