Застосування силіконового покриття холодного затвердіння на енергетичних об'єктах в Україні - Залужна, Галина Володимирівна; Пономарьов, Петро Євгенович; Романуша, Володимир Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Вибір профілактичних заходів як одного з напрямків забезпечення надійності роботи електричного обладнання в районах із забрудненою атмосферою спирається, в першу чергу, на досвід, отриманий в аналогічних умовах. Одним з таких заходів є нанесення на ізоляцію RTV покриття (силіконового покриття холодного затвердіння). У статті проаналізовано останні публікації щодо розробок в напрямку нанесення RTV покриття. Узагальнено відомості про застосування RTV покриття в Україні. Наведені рекомендації для поліпшення зручності і продуктивності нанесення покриття в "польових умовах" (тобто, на діючих енергетичних об’єктах), які перевірені на власному досвіді. Означені фактори, що стримують нанесення RTV покриття на лінійну ізоляцію. Доведена ефективність використання RTV покриття в районах з як добре розчинними, так і з цементоподібними забрудненнями.

The choice of preventive measures as one of the ways to ensure the reliability of electrical equipment in areas with a polluted atmosphere is based, first of all, on the experience gained in similar conditions. One of these measures is applying an RTV coating (a cold-curing silicone coating) to the insulation. The article analyzes the latest publications on developments in the direction of applying RTV coating. Summarized information on the use of RTV coating in Ukraine. Recommendations for improving the convenience and productivity of coating in "field conditions" (that is, at active energy facilities) are given, which have been tested on our own experience. Factors inhibiting the application of RTV coating on linear insulation are identified. The effectiveness of using RTV coating in areas with both highly soluble and cement-like contaminants has been proven.
Application of cold-curing silicone coating on energy facilities in Ukraine
Keywords: відкриті розподільчі пристрої; силіконові покриття холодного затвердіння; гідрофобні покриття; полімерні ізолятори; open distribution devices; cold curing silicone coating; hydrophobic coating; polymer insulators