Еволюція сервісної парадигми: від виробничого мислення до сервісно-домінантної логіки - Якименко-Терещенко, Наталія Василівна; Аксьонова, Вероніка Олександрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Сервісна діяльність поступово перетворилася на базову форму соціально-економічної взаємодії, у центрі якої стоїть людина, її потреби та рівень задоволення. Зростання зайнятості у сфері обслуговування, підвищення попиту на послуги та ускладнення їхньої структури свідчать про перехід економіки до сервісної моделі, де головною цінністю стає не продукт, а досвід споживання та якість взаємодії між клієнтом і виконавцем.
Keywords: сервісна діяльність; сервісна економіка; клієнтоорієнтована модель бізнесу; принципи клієнтоорієнтованості; заклади харчування; ефективність діяльності; інструменти; типи; сфера HoReCa; якість взаємодії; сфері гостинності