Акмеологічні вектори ефективного управління - Сокол, Євген Іванович; Пономарьов, Олександр Семенович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Висвітлено проблематику ускладнення суспільного буття, зокрема становлення індустрії 4.0, що вимагає підготовки його кадрового забезпечення на рівні освіти 4.0 та використання інноваційних технологій управління на рівні 4.0. Обґрунтовано тезу, що належна ефективність управлінської діяльності досягається завдяки цілеспрямованому застосуванню акеологічного підходу. Наведено сенс поняття акме як найвищого рівня особистісного та професійного розвитку керівника. Розкрито роль освіти у сприянні досягненню ним акме та у формуванні лідерських якостей. Показано, що акмеологією управління вважається специфічна галузь знань, яка забезпечує успішне досягнення керівником найвищого рівня ефективності професійної управлінської діяльності.

It is shown that the complication of social life, in particular the formation of Industry 4.0, requires training of its personnel at the level of education 4.0 and the use of innovative management technologies also at the level of 4.0. The thesis that the proper efficiency of management activity is achieved thanks to the purposeful application of the archaeological approach is substantiated. The meaning of the concept of acme as the highest level of personal and professional development of a manager is presented. The role of education in contributing to the achievement of acme and in the formation of leadership qualities is revealed. It is shown that the acmeology of management is considered a specific field of knowledge that ensures the successful achievement by the manager of the highest level of efficiency of professional management activity.
Acmeological vectors of effective management
Keywords: індустрія 4.0; кадрове забезпечення; освіта 4.0; акме; акмеологічний підхід; акмеологія управління; керівник-лідер; industry 4.0; human resources; education 4.0; acme; acmeological approach; acmeology of management; manager-leader