Дослідження зносу чавунних поверхонь пар тертя, модифікованих титановою губкою - Клименко, Леонід Павлович; Андрєєв, Вячеслав Іванович; Дихта, Леонід Михайлович; Прищепов, Олег Федорович; Случак, Олександр Ігорович; Шугай, Віктор Васильович (НТУ "ХПІ", 2018)
Наведено ряд аспектів формування поверхонь пар тертя при модифікації чавунної деталі ДВЗ титановою губкою. Наводяться основні результати дослідження можливостей технології, подібної до ФАБО, та запатентованої нами технології «Спосіб відновлення поверхні тертя металічної деталі ДВЗ шляхом нарощування з нанесеним покриттям-модифікатором Ti-TiO₂-Cu₂. Метод модифікації поверхонь тертя розглядається як елемент комплексу заходів із удосконалення деталей ДВЗ. Пропонується застосову- вати комплекс методів зміцнення робочої поверхні, мікро- і макропрофілювання, фінішної обробки, підбору матеріалу контртіла, мастила і режимів експлуатації. Оптимальним визначено метод, що включає термообробку з витримкою деталі протягом 12 годин і більше, що сприяє насиченню поверхні рутиловими (внаслідок окислення титану) включеннями та рекристалізації з подрібненням перлітних та феритних компонентів поверхневого шару.

In the article a revieves main aspects of the formation for friction pairs surfaces during modification to the iron part of the DIC with a titanium sponge. The main results of the study are the possibilities of a technology similar to the FA O and the technology patented by us is the way of restoring the surface of the air to the metal parts of the DIC by increasing the coating with the Ti-TiO₂-Cu₂ modifier coating. The method of modification for friction surfaces is considered as an element in the complex of measures for the improvement parts of the ICE. It is proposed to apply a set of methods for strengthening the working surface, micro- and macroprofilming, finishing, selection of counterpart material, optimal lubrication and operating modes. An optimal method is defined which involves heat treatment with the endurance to the component for 12 hours or more, which contributes to the surface saturation with rutile (as a result of oxidation of titanium) inclusions and recrystallization with the grinding of perlite and ferrite components of the surface layer.
Investigation of the silicon surfaces cutting for the thermal surfaces modified by titanium sponge
Keywords: фінішна безабразивна обробка; легування; нанесення механічне; ферритизатор