Природничі студентські наукові гуртки як елемент формування екологічної культури здобувачів вищої освіти - Філенко, Олеся Миколаївна; Тихомирова, Тетяна Сергіївна; Байрачний, Володимир Борисович; Пащенко, П. С. (Видавничий дім "Гельветика", 2025)
Наукова діяльність молодь є ключовим для впровадження у суспільстві концепції сталого розвитку. Привабливість наукової діяльності є низькою для молоді, в першу чергу через відсутність перспектив гідної фінансової винагороди такої діяльності, а також через побоювання не впоратися з науковими дослідженнями. Ще одним фактором для становлення суспільства, що керується концепцією сталого розвитку, є високий рівень екологічної культури та екологічної свідомості населення. Заклади вищої освіти є тими центрами, де можливо залучити до різних видів наукової діяльності молодь. Одним з інструментів такого залучення є функціонування студентських наукових гуртків за різними напрямами. Метою даної роботи є дослідження ефективності діяльності студентського наукового гуртка природничого напрямку для підвищення рівня екологічної культури здобувачів різних спеціальностей. У роботі досліджено принципи функціонування студентського наукового гуртка, які дозволяють зробити його діяльність не формальною, а дійсно такою, що впливає на активність наукової діяльності молоді. Було визначено, що найважливішим є принцип особистої зацікавленості. Здобувач буде ефективно займатися наукової роботою тільки тоді, коли наукова тема буде цікава йому особисто. Відхід від стандартних тем наукових робіт в природоохоронній та екологічній сферах, пошук нових напрямків з обов’язковою практичною імплементацією не тільки активізує наукову діяльність студентів, а й формує додаткові рівні екологічної культури через обізнаність та поширення інформації. Для активізації участі здобувачів у науковій діяльності необхідно створити для них сприятливі умови, серед яких відсут ність страху до ініціювання нових тем та напрямків досліджень та підтримка з боку однолітків є надважливими. Під час діяль ності природничих студентських наукових гуртків важливим є залучення здобувачів неекологічних спеціальностей. Такий підхід на засадах добровільності участі та реалізації принципу peer-to-peer сприяє підвищенню рівня екологічної культури та екологічної свідомості здобувачів різних спеціальностей, що у підсумку дозволяє суттєво підвисити рівень екологічної культури всього суспільства.

Scientific activity of youth is key to the sustainable development concept implementation in society. The attractiveness of scientific activity is low for young people, primarily due to the lack of prospects for decent financial remuneration for such activity, as well as due to the fear of not being able to cope with scientific research. Another factor for the formation of a society guided by the sustainable development concept is a population`s high level of environmental culture and environmental awareness. Higher education institutions are those centers where it is possible to involve young people in various types of scientific activity. One of the tools for such involvement is the student scientific clubs functioning in various areas. The aim of this work is to study the effectiveness of a student scientific clubs activities in the natural sciences to increase the various specialties applicants` level of environmental culture. The work examines the functioning principles of a student scientific club, which allow its activities to be not formal, but truly one that affects the young people` of scientific activity. It was determined that the most important is the principle of personal interest. The applicant will effectively engage in scientific work only when the scientific topic is of interest to him personally. Departure from standard topics of scientific works in the environmental and ecological spheres, the search for new directions with mandatory practical implementation not only activates the students` scientific activity, but also forms additional levels of environmental culture through awareness and information dissemination. To activate the participation of applicants in scientific activity, it is necessary to create favorable conditions for them, among which the fear absence of initiating new topics and areas of research and support from peers are of paramount importance. During the activities of natural science student scientific club, it is important to involve applicants from non-ecological specialties. Such an approach based on voluntary participation and the peer-to-peer principle implementation contributes to increasing the environmental culture level and environmental awareness of applicants from various specialties, which ultimately allows to significantly increase the environmental culture the level of the entire society.
Natural student scientific clubs as an element in forming the ecological culture of higher education students
Keywords: екологічна культура; екологічна свідомість; сталий розвиток; наукова діяльність; принцип peer-to-peer; ecological culture; ecological awareness; sustainable development; scientific activity; peer-to-peer principle