Теоретико-методична сутність криптовалюти як складової економічного потенціалу підприємства - Перерва, Петро Григорович; Мехович, Єлизавета Сергіївна (Національний університет "Одеська політехніка", 2025)
У статті досліджено теоретико-методичні засади функціонування криптовалюти як інноваційного фінансового інструменту в системі економічного потенціалу підприємства. Розкрито сутність криптовалюти з позиції її ролі у формуванні фінансових ресурсів, забезпеченні платоспроможності та підвищенні конкурентоспроможності суб’єктів господарювання. Надано авторське визначення терміну «криптовалюта». Розширено критерії класифікації криптовалют. Обґрунтовано доцільність використання криптовалют у підприємницькій діяльності в умовах цифровізації економіки. Здійснено аналіз переваг і ризиків інтеграції криптовалют у фінансову стратегію підприємства, а також запропоновано методичні підходи до оцінювання їх впливу на загальний економічний потенціал. Автори пропонують практичні рекомендації щодо ефективного управління криптовалютними активами з урахуванням сучасного нормативно-правового поля та технологічних змін.

The article studies the theoretical and methodological foundations of the functioning of cryptocurrency as an innovative financial instrument in the system of economic potential of an enterprise. The essence of cryptocurrency is revealed from the point of view of its role in the formation of financial resources, ensuring solvency and increasing the competitiveness of business entities. The author's definition of the term "cryptocurrency" is provided. The criteria for classifying cryptocurrencies have been expanded. The expediency of using cryptocurrencies in entrepreneurial activities in the context of digitalization of the economy has been substantiated. The analysis of the advantages and risks of integrating cryptocurrencies into the financial strategy of the enterprise is carried out, as well as methodological approaches to assessing their impact on the overall economic potential are proposed. The authors offer practical recommendations for effective management of cryptocurrency assets, taking into account the current regulatory framework and technological changes.
The theoretical and methodological essence of cryptocurrency as a component of the economic potential of the enterprise
Keywords: криптовалюта; економічна сутність; підприємство; економічний потенціал; фінансова стратегія; цифрові активи; цифровізація; cryptocurrency; economic essence; economic potential; enterprise; financial strategy; digital assets; digitalization