Інновації в туризмі: теоретичний аспект - Побережний, Роман Олегович; Побережна, Наталія Миколаївна; Савченко, Ольга Ігорівна; Побережна, Катерина Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Визначено основні стратегічні пріоритетні цілі розвитку туризму в Україні на період до 2026 року – створення конкурентоспроможного національного туристичного продукту на засадах системної маркетингової діяльності; забезпечення економічного, соціального, екологічного та інноваційного використання наявного туристичного потенціалу; підвищення якості інфраструктури курортів; створення центрів туристичної інформації під час проведення ярмарків, фестивалів та виставок; удосконалення інформаційної інфраструктури туристичних послуг; забезпечення відповідності ціни та якості туристичних продуктів, організація системи якісної підготовки фахівців туристичного бізнесу. Надано загальну характеристику суб’єктів туристичної діяльності. Визначено головні фактори гальмування розвитку туристичного бізнесу в умовах сьогодення (відсутність цілісної системи державного управління туризмом у регіонах; недосконалість нормативно-правової бази, недостатність методичної, організаційної, інформаційної та матеріальної підтримки держави; недостатність інвестицій у розвиток сфери туризму; відсутність об'єктів для розвитку туристичної діяльності в сільській місцевості; недостатня забезпеченість туристичної галузі висококваліфікованими спеціалістами; скорочення кількості підприємств готельного господарства; відсутність інноваційних проектів та наукових досліджень з питань розвитку перспективних видів туризму; неефективне використання рекреаційних ресурсів та необхідність їх збереження; недостатність рівня розвитку інформаційної інфраструктури; недостатність державної підтримки рекламування національного туристичного продукту та ін.). Розглянуто погляди різних науковців на визначення терміну «інновації в туризмі». Сформульовано особливості інновацій у туризмі та визначено принципи їх застосування (принцип науковості, системності, відповідності інновацій потребам туристів, відповідності інноваційної діяльності рівню розвитку суспільства, позитивності результатів, зв’язаності та безпеки).

The main strategic priorities of tourism development in Ukraine for the period till 2026 are determined. They are: creating a competitive national tourist product on the basis of systematic marketing activities; providing economic, social, environmental and innovative usage of existing tourism potential; creation of tourist information centers during fairs, festivals and exhibitions; improving the quality of tourism infrastructure; improving the information infrastructure of tourism services; ensuring the correspondence of the price and quality of tourist products, org anization the high-quality training system of tourism business specialists. The general characteristics of tourist activities are provided in article. The main factors which inhibits the development of tourism business in the present conditions are determined (th e absence of an integrated system of state tourism management in the regions; the imperfection of the regulatory framework, the lack of methodological, organizational, informational and material support of the state; the i nvestment lack in the development of tourism; the lack of tourism development facilities in the countryside; the insufficient provision of tourism industry by hig hly skilled specialists; the reduction of hotel industry enterprises; the lack of innovative projects and researches on the promising types of tourism development; the ineffective usage of recreational resources and the need for their saving; the insufficient level of information infrastructure development, the lack of state support for the promotion of a national tourist product etc.). The various scientists’ views on the definition of the term "innovation in tourism" are considered. The features of innovations in tourism are formulated and the principles of their application are defined (the principle of the science, the principle of the systemicity, the principle of the innovations correspondence to the needs of tourists, the principle of the positivity of the results, the principle of conformity of innovation activity to the society development level, the principle of connectivity and security).
Innovation in tourism: theoretical aspect
Keywords: державне регулювання; державна інноваційна політика; суб’єкти туристичної діяльності; туристичний продукт; government regulation; state innovation policy; subjects of tourism activity; tourism product