Особенности строения солей N-(1-пиридиний)-N- алкоксимочевин и N-(1-пиридиний)-N-алкоксиаминов и их связь с реакционной способностью,, - Штамбург, Василий Георгиевич; Дистанов, Виталий Баламирович; Успенский, Борис Вадимович; Штамбург, Виктор Васильевич; Торубара, И. П; Зубатюк, Р. И. (НТУ "ХПИ", 2006)
Встановлені за допомогою РСА пірамідальна конфігурація атома нітрогену у солях N-(1-пірідиній)-N-алкоксисечовин та у N-(1-пірідиній)-N-алкоксіамінів, скорочення зв’язків N-O та подовження зв‘язків N-N+, а також доведена можливість перебігу нуклеофільного заміщення біля атому нітрогену свідчать про домінування у цих видах O-N-N+ гемінальних систем nO-σ*N-N аномерного ефекту.

In N-alkoxy-N-(1-pyridinium)ureas and in N-alkoxy-N-(1-pyridinium)amines salts the pyramidal configuration of nitrogen, shortening of N-O bond and lengthering of N-N+ bond have been established by XRD method. This fact and the found possibility of nucleophilic substitution at the nitrogen atom point on nO-σ*N-N anomeric effect domination in these kinds of O-N-N+ geminal systems.
Keywords: амиды; гидроксамовые кислоты; рентгеноструктурный анализ; аномерный эффект; неподеленная электронная пара