Роль мікро-, малого і середнього бізнесу у становленні інноваційної моделі економіки України - Линник, Олена Іванівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У статті розглянута економічна сутність понять "інновація", "інноваційна модель розвитку". Представлено результати дослідження показників інноваційного потенціалу країн у глобальному інноваційному просторі, визначено місце України у рейтингу країн за показником інноваційності економіки, виокремлено ключові фактори, що вплинули на розвиток інноваційної моделі економіки України. Відзначено деякі негативні зміни, що відбулися у динаміці Глобального інноваційного індексу України, що свідчить про сукупність важливих проблем, які в сучасних умовах економічної та політичної нестабільності залишаються невирішеними. Обґрунтовано, що в країнах з високим інноваційним потенціалом велику роль у розвитку інноваційної моделі економіки грає малий та середній бізнес. Відзначено конкурентні переваги мікро-, малого і середнього бізнесу, порівняно з великим, у здатності швидко реагувати на запити споживачів, більш динамічно та оперативно розвиватися, орієнтуючись на інновації. При цьому досліджено, що діяльність і розвиток малого бізнесу більш вразливі до впливу непередбачуваних ринкових загроз, ніж суб'єктів великого та середнього. Визначено, що, незважаючи на їхню вразливість, до повномасштабної російсько-української війни мікро-, малі та середні підприємства були в Україні найбільшими роботодавцями. Наголошено, що, навіть у надзвичайно важкий воєнний час, у ВВП країни велику частку складають саме підприємства мікро-, малого та середнього бізнесу. Надано інформацію про деякі урядові заходи з підтримки підприємництва у воєнний час, зроблено наголос, що цих дій недостатньо, і сектор малого і середнього бізнесу потребує більш ефективної фінансової підтримки. Проведений аналіз інноваційної діяльності українських підприємств за 10 років дозволив визначити негативні тенденції та надати інформацію про пріоритетні напрями інноваційного розвитку країни у наступні післявоєнні роки, зробити висновок про необхідність створення стимулів для молодих науковців та інноваторів працювати у рідній державі, бо вони б стали в нагоді в період післявоєнної реконструкції країни.

The article examines the economic essence of the concepts "innovation", "innovative model of development". The results of a study of indicators of the innovative potential of countries in the global innovation space are presented, Ukraine's place in the ranking of countries according to the indicator of economic innovation is determined, and key factors that influenced the development of the innovative model of the Ukrainian economy are highlighted. Some negative changes that occurred in the dynamics of the Global Innovation Index of Ukraine were noted, which indicates a set of important problems that remain unresolved in the current conditions of economic and political instability. It is substantiated that in countries with high innovation potential, small and medium-sized businesses play a major role in the development of the innovative model of the economy. The competitive advantages of micro, small and medium-sized businesses, compared to large ones, in the ability to quickly respond to consumer requests, to develop more dynamically and quickly, focusing on innovation, were noted. At the same time, it was investigated that the activity and development of small businesses are more vulnerable to the influence of unpredictable market threats than large and medium-sized entities. It was determined that, despite their vulnerability, before the full-scale Russian-Ukrainian war, micro, small and medium-sized enterprises were the largest employers in Ukraine. It was emphasized that, even in extremely difficult wartime, a large share of the country's GDP is made up of micro, small and medium-sized enterprises. Information was provided on some government measures to support entrepreneurship in wartime, it was emphasized that these measures are not enough, and the small and medium business sector needs more effective financial support. The analysis of the innovative activity of Ukrainian enterprises for 10 years made it possible to identify negative trends and provide information about the priority areas of innovative development of the country in the following postwar years, to conclude on the need to create incentives for young scientists and innovators to work in their native state, because they would be useful in the period of post-war reconstruction of the country.
The role of micro, small and medium-sized businesses in establishing an innovative model of ukraine's economy
Keywords: інноваційний потенціал; Глобальний інноваційний індекс; підтримка підприємництва у воєнний час; пріоритетні напрями інноваційного розвитку; innovative potential; Global innovation index; support of entrepreneurship in wartime; priority areas of innovative development