Ефективність перетворення енергії в нелінійному електричному колі електроскутера, що працює на міський їздовий цикл - Островерхов, Микола Якович; Реуцький, Микола Олександрович; Трінчук, Данило Ярославович (НТУ "ХПІ", 2017)
На сьогоднішній день в транспортній галузі існує чітко визначена тенденція по збільшенню долі транспорту на електричній тязі з автономним живленням, зокрема це проявляється у стрімкому розвитку електромобілів. Тим не менше, у приводі електромобілів є ще певні недоліки, які необхідно покращити, аби збільшити конкурентоспроможність цього виду транспорту. Одним із таких недоліків є високий внутрішній опір джерела живлення – літій-іонного акумулятора, який призводить до обмеження максимальної можливої потужності електропривода та зниження його ККД. Можливим варіантом усунення цього недоліку є підключення паралельно до акумулятора суперконденсатора. В даній роботі за допомогою комп'ютерної моделі електропривода проведено дослідження впливу такого підключення на перехідні процеси, що виникають зокрема при розгоні двигуна, а також зроблений аналіз ефективності використання суперконденсатора в електричному транспорті з автономним живленням на базі відпрацювання моделі на міський їздовий цикл. Отриманий числовий результат показав, що підключення суперконденсатора покращує ККД електропривода.

In modern transport industry there is a strong tendency for electric vehicles with independent power supply to increase their amount, particularly it seems to appear in the fast development of electric cars. Nevertheless, there are still some flaws of electric vehicle drives to be improved if we want to increase the competitiveness of this transport. One of these drawbacks is high impedance of power supply – li-ion accumulator, which creates the limits for the maximum power output and reduces the drive efficiency. Using a supercapacitor in-parallel with the accumulator would eliminate this drawback. This research, provided with the help of a computer model of the electric drive, was made to exhibit the influence of such power circuit on the transients, that appear during the start of the motor, as well as to analyze the effectiveness of utilizing supercapacitors in electric vehicles with independent power supply by testing the computer model on the urban driving cycle. The obtained numeric result has shown the increasing of the electric drive efficiency caused by the including a supercapacitor to the drive power supply.
Efficiency of energy transformation in a non-linear electric cirquit of an electric scooter, running on the urban driving cycle
Keywords: літій-іонний акумулятор; суперконденсатор; потужність; кінетична енергія; падіння напруги; силовий перетворювач; electric scooter; li-ion accumulator; supercapacitor; efficiency