Гендерна політика у країнах ЄС: міжнародний досвід та його імплементація в Україні - Грень, Лариса Миколаївна; Кобець, Валентин Миколайович (Громадська наукова організація "Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління", 2025)
У статті розглянуто гендерну політику в країнах Європейського Союзу (ЄС) яка є важливою частиною його стратегії щодо забезпечення рівності між жінками і чоловіками, а також просування прав людини та соціальної справедливості; доведено, що гендерна політика стала важливим інструментом побудови інклюзивного демократичного суспільства (інституційні звіти «Сприяння гендерній рівності в державах-членах ЄС потребує більше ресурсів і широкого використання гендеру», «Вплив планів гендерної рівності в Європейському дослідницькому просторі та політичні ініціативи», «Гендерна інтеграція в бюджет ЄС», політичні виклики та суспільні дебати); визначено основні аспекти реалізації гендерної політики в Європейському Союзі (законодавче забезпечення гендерної рівності, гендерний мейнстримінг, гендерна рівність в економічному житті, баланс між роботою і сімейним життям, протидія гендерно-зумовленому насильству, гендерна освіта та орієнтація на зміну стереотипів, інституційна підтримка та захист прав ЛГТБ+спільноти тощо); на підставі порівняльної таблиці реалізації гендерної політики в таких країнах Європейського Союзу, як Австрія, Швеція, Данія, Франція, Німеччина, Бельгія, Польща, Угорщина, зроблено висновки щодо суттєвих відмінностей рівня розвитку гендерної політики між цими країнами; обґрунтовано низку позитивних наративів міжнародного досвіду гендерної політики, найуспішніші практики країн ЄС (інтегрування гендерної рівності в усі сфери державної політики та прийняття, підкріплення гендерної рівності конкретними правовими механізмами, створення умов для рівного розподілу сімейних обов’язків, формування цінностей і освіти, залучення жінок до високотехнологічних сфер), які Україна може імплементувати для зміцнення рівності прав і можливостей жінок і чоловіків. The article examines gender policy in the European Union (EU) as an important part of its strategy to ensure equality between women and men, as well as to promote human rights and social justice; it is proved that gender policy has become an important tool for building an inclusive democratic society (institutional reports ‘Promoting gender equality in EU Member States requires more resources and wider use of gender’, "The impact of gender equality plans in the European Research Area and policy initiatives; “Gender Integration in the EU Budget”, political challenges and public debate); the main aspects of gender policy implementation in the European Union (legislative support for gender equality, gender mainstreaming, equality in economic life, work-life balance, combating gender-based violence, education and changing stereotypes, institutional support, protection of the rights of the LGBT+ community) are identified; based on the comparative table of gender policy implementation in such EU countries as Austria, Sweden, Denmark, France, Germany, Belgium, Poland, Hungary, conclusions were drawn about significant differences in the level of gender policy development between these countries; substantiates a number of positive narratives of international experience in gender policy, the most successful practices of the EU countries (integration of gender equality into all areas of state policy and adoption, reinforcement of gender equality with specific legal mechanisms, creation of conditions for equal distribution of family responsibilities, formation of values and education, involvement of women in high-tech spheres), which Ukraine can implement to strengthen equal rights and opportunities for women and men.
Gender policy in EU countries: international experience and its implementation in Ukraine
Keywords: країни ЄС; гендерна рівність; гендерна дискримінація; гендерна ідентичність; гендерна політика; міжнародний досвід; країни ЄС; соціологічні дослідження; EU countries; gender equality; gender discrimination; gender identity; gender policy; international experience; EU countries; sociological research