Мікропроцесорний засіб для оцінювання робочого ресурсу пристрою регулювання під навантаженням - Грабко, Володимир Віталійович; Грабко, Валентин Володимирович; Козаченко, Богдан Віталійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
В роботі зроблено акцент на використання силових трансформаторів з пристроями регулювання під навантаженням (РПН) для регулювання напруги в електричних мережах. Підкреслено факт зношення контактної системи в процесі роботи пристрою РПН. По кожному відгалуженню механічний та комутаційний ресурси пристрою РПН витрачаються нерівномірно. І якщо механічний ресурс залежить лише від кількості перемикань, то комутаційний ресурсу визначається значеннями струмів, що протікають в момент перемикання пристрою РПН. Незважаючи на наявну апаратну реалізацію засобу для оцінки роботоздатності пристрою РПН, в роботі запропоновано мікропроцесорну реалізацію такого засобу. Викладена структура, алгоритм роботи засобу з поясненнями. Зроблено висновок про доцільність поєднання запропонованого засобу з іншими системами моніторингу стану силового електрообладнання.

The paper focuses on the use of power transformers with on-load tap-changer (OTP) devices for voltage regulation in electrical networks. The fact of wear of the contact system during the operation of the on-load tap-changer is emphasized. For each branch, the mechanical and switching resources of the on-load tap-changer are consumed unevenly. And if the mechanical resource depends only on the number of switching operations, then the switching resource is determined by the values of the currents flowing at the moment of switching of the tap-changer device. Despite the existing hardware implementation of the tool for assessing the operability of the tap-changer device, the paper proposes a microprocessor implementation of such a tool. The structure and algorithm of the tool are presented with explanations. A conclusion is made about the feasibility of combining the proposed tool with other systems for monitoring the condition of power electrical equipment.
Microprocessor device for estimating the working resource of a regulation device under load
Keywords: силовий трансформатор; пристрій регулювання під навантаженням; механічний та комутаційний ресурси; мікропроцесорний засіб; алгоритм роботи; power transformer; on-load regulating device; mechanical and switching resources; microprocessor device; work algorithm