Соціокультурна компетентність як провідний чинник адаптації майбутнього інженера у професійній сфері - Квасник, Ольга Віталіївна (НТУ "ХПІ", 2008)
Автор досліджує поняття «компетентності» і «компетенції» і встановлює сутність поняття соціокультурної складової. Вказує на необхідність підвищення ефективності процесу освіти як основної галузі формування національної гуманітарно-технічної еліти. У статті доводиться необхідність становлення високопрофесійного фахівця і підвищення рівня адаптаційних процесів до професійної діяльності завдяки введенню в процес підготовки інженера до професійної діяльності соціокультурної компетентності.

An author explores notion of «competence» and «jurisdiction» and sets essence of notion of social-and-cultural constituent. Specifies on the necessity of increase of efficiency of process of education as basic industry of forming of national humanitarian-technical elite. In the article the necessity of becoming of high-professional specialist and increase of level of adaptation processes to professional activity thanks to introduction to the process of preparation of engineer to professional activity of sotsiokulturnoy competence is proved.
Competence of social-and-cultural as anchorman the factor of adaptation of future engineer in professional sphere
Keywords: підготовка професійна; підготовка фахівців; підготовка кадрів; саморозвиток; особистість; компетенція; знання; уміння