Обробка глибоких отворів: фізико-хімічні процеси різання, загальні проблеми та тенденції їх вирішення - Маршуба, В'ячеслав Павлович (Українська інженерно-педагогічна академія, 2016)
Метою даної роботи було визначення основних напрямків досліджень процесу різання при обробці глибоких отворів і визначення основних переваг конструкцій ріжучих інструментів та їх недоліків в процесі обробки, способів обробки, пошук необхідних рішень щодо усунення проблем пов'язаних з даною обробкою. На основі проведеного аналізу визначити перспективи нових напрямків досліджень. Проведений аналіз літературних джерел з даної теми показав, що сучасний підхід до визначення різних показників процесу різання при обробці глибоких отворів заснований на визначенні подій макро рівня і зовсім не враховує дію фізико-хімічних явищ на мікро рівні. Це пов'язано з недосконалістю інструментальних методів контролю і суб'єктивністю підходів до розгляду даної теми. В результаті проведених досліджень і аналізу літературних джерел було встановлено, що нестабільність процесу різання, викликана найрізноманітнішими факторами, в які входять, як об'єктивні, так і суб'єктивні чинники. Виходом із ситуації є створення нової методики досліджень з виходом на новий рівень досліджень з урахуванням дії фізико-хімічних явищ на мікро рівні.

The aim of this work was to identify the main lines of research of the cutting process when machining deep holes and identifies the key benefits of the design of cutting tools and their limitations treatment, treatment techniques; identify the appro-priate solutions to eliminate the problems associated with this treatment. Based on the conducted analysis to determine the prospects of new areas of research. Analysis of the literature on the topic has shown that the existing approach to the definition of various indicators of the cutting process when machining deep holes on the basis of the definition of events at the macro level and does not take into account the impact of physical and chemical phenomena at the micro level. This is due to the imperfection of the instrumental methods of control and subjective approaches to the study subjects. In the study and analysis of literary sources it was found that the instability of the cutting process, due to various factors, which include both objective and subjective factors. The solution to this situation is the creation of a new method of research with regard to the actions of physico-chemical phenomena at the micro level.
Treatment of deep holes: physic-chemical processes, common problems and tendencies of their solutions
Keywords: різання вібраційне; стружка; середовище технологічне; середовище змащувально-охолоджувальне