Коучинг як інноваційний інстумент розвитку менеджменту в Україні - Кармінська-Бєлоброва, Марина Володимирівна (НТУ "ХПІ", 2018)
У статті досліджуються сучасні ефективні коуч-технології, за допомогою яких, пояснюється прагнення керівників використовувати коучинг персоналу як передовий, інноваційний, ефективний спосіб управлінського консультування в Україні. Успіх сучасних підприємств, як правило, залежить від трьох найважливіших умов: сприятливого зовнішнього середовища, правильної стратегії компанії і якості людських, особливо управлінських ресурсів. Навіть найкращі макро- і мікроекономічні моделі терплять провал без компетентного виконання. Люди, їх трудова мораль, прагнення до досягнення поставлених цілей, знання і система цінностей, творчі та новаторські здібності являють собою фундаментальну основу довгострокових унікальних переваг в конкурентній боротьбі не тільки між підприємствами, але і між країнами. На нашу думку, на даний момент коучинг є самим ефективним інструментом підвищення ефективності людського ресурсу за допомогою розкриття його потенціалу. Коучинг є технологією, яка допомагає людям змінюватися. Він спрямований не тільки на досягнення мети з найбільш оптимальним вкладенням ресурсів, а й на розвиток людини. А вже сам розвиток передбачає зміни. Коучинг створює те середовище, в якій зміни відбуваються найбільш легко і природно. На сьогодні на стадії розвитку коучингу в Україні, слід враховувати сильну регіональну диференціацію, притаманну нашій країні. Коучинг переживає період активного розвитку. Стійкий попит на коучинг формується в міру розвитку корпоративних стандартів, після загальної формалізації бізнес-процесів в організаціях. Якщо говорити про тенденції, то за умови збереження темпів розвитку можна припустити, що професія коуч міцно увійде в українські підприємства протягом найближчих 3-5 років.

The article explores modern, effective coaching technologies, which are used to explain the desire of managers to use personnel coaching as an advanced, innovative, effective method of management consulting in Ukraine. The success of modern enterprises, as a rule, depends on three most important conditions: a favorable external environment, the right company strategy and the quality of human, especially managerial resources. Even the best macro and microeconomic models fail without competent execution. People, their work ethics, the desire to achieve their goals, knowledge and value system, creative and innovative abilities are the fundamental basis of long-term unique advantages in competition not only between organizations, but also between countries. In our opinion, at the moment coaching is the most effective tool for increasing the efficiency of a human resource by unlocking its potential. Coaching is a technology that helps people change. It is aimed not only at achieving the goal with the most optimal investment of resources, but also at human development. And development itself suggests changes. Coaching creates the environment in which change occurs most easily and naturally. Today, at the development stage of coaching in Ukraine, one should take into account the strong regional differentiation inherent in our country. Coaching is going through a period of active development. Sustained demand for coaching is formed as the organization of corporate universities, the formation of corporate standards, after the general formalization of business processes in organizations. If we talk about trends, while maintaining the pace of development, we can assume that the profession of coach will firmly enter the Ukrainian organizations in the next 3-5 years.
Coaching as an innovation tool of development of management in Ukraine
Keywords: технології; коуч-модель; підприємство; навчання; technology; coach model; enterprise