Методика економічного обґрунтування вибору параметрів і оцінки ефективності ВЕС - Проскурня, Олена Михайлівна (Моделіст, 2020)
Розвиток енергетики має вирішальний вплив на стан економіки в державі та рівень життя населення. Саме тому надійне, економічно обґрунтоване та екологічно безпечне задоволення потреб населення й економіки в енергетичних продуктах є пріоритетним завданням енергетичної політики держави. При цьому забезпечення сталого подальшого розвитку та ефективного функціонування паливно-енергетичного комплексу України є основою успішної реалізації такої політики. Україна має нагальну потребу у переході до енергетично ефективних та екологічно чистих технологій, якими є в тому числі і вітроенергетика. При вирішенні будь-яких технічних питань з впровадження нової техніки, нових матеріалів, нових варіантів підключення і розподілу енергії; новому будівництві необхідно прагнути одночасно до зменшення поточних експлуатаційних витрат, до зниження капітальних витрат, зниження собівартості передачі та розподілу енергії. Дані методичні вказівки дозволяють зробити необхідні технікоекономічні розрахунки щодо розвитку та реконструкції мереж електропостачання районів міста, які повинні бути відображені в економічній частині дипломних робіт або проектів. При рішенні складних технічних завдань важливим є правильна оцінка економічної доцільності прийняття того або іншого варіанта проекту реконструкції і розвитку енергопостачання району того чи іншого міста, області. У методичних вказівках викладена методика економічного обґрунтування вибору параметрів і оцінки ефективності ВЕС, в основі якої лежать розрахунки: кошторисної вартості спорудження електромережних об'єктів; кошторису спорудження електростанції; експлуатаційних витрат; капітальних витрат; чистого дисконтованого доходу; індексу доходу.
Keywords: методичні вказівки; капітальні витрати; електроенергія; економічна діяльність; екологія; фінансова діяльність