Моделювання природно-техногенних систем та комплексна екологічна оцінка якості довкілля - Шаронова, Наталія Валеріївна; Козуля, Марія Михайлівна (НТУ "ХПІ", 2014)
У статті розглянуто новий науково-практичний підхід до екологічної оцінки стану техногенно-навантажених територіальних комплексів, що становлять соціо-еколого-економічні системи, якість яких має визначатися відповідністю екологічним принципам сталого розвитку. Теоретично обґрунтовується впровадження методу компараторної ідентифікації природно-техногенних об'єктів та систем для екологічної оцінки якості довкілля.

New theoretical and practical approach in ecological assessment state of anthropogenic loaded territorial complexes, which represent socio-ecological-economic system, quality of which should be formed by ecological principles equivalence of sustainable development is given in the article. Regulations by introduction the comparator identification method of ecological compatibility naturally-anthropogenic objects, which defined as system foundation, were theoretically explained.
Keywords: системний об'єкт; соціо-еколого-економічна система; компараторна ідентифікація; суспільство; навколишнє середовище; system object; socio-ecological-economic system; ecology assessment quality; comparator identification