Нанозміцнені ПВ вогнетриви для футерівки конвертерів з комплексним антиоксидантом для підвищення стійкості до окиснення - Повшук, Василій Володимирович; Семченко, Галина Дмитрівна (НТУ "ХПІ", 2016)
Представлено результати розробки технології периклазовуглецевих (ПВ) вогнетривів з використанням комплексного антиоксиданту Al + SiC + Ni(NiO). Розглянуто процеси утворення наночастин β-SiC та Ni(NiO) відповідно з модифікатора фенолформальдегідної смоли і алкоксиду кремнію та з органічного прекурсору оксалату нікелю або неорганічних солей нікелю. Досліджено фізико-механічні властивості безвипалюваного ПВ вогнетрива після коксування фенолформальдегідної смоли при 180-220 °С та при нагріванні до 800 та 1400 °С. Представлено результати досліджень особливостей структури матеріалу. Встановлено підвищену стійкість до дії шлаку та окиснення.

The thesis is devoted to development of structures and the main technological parameters of the obtaining of the nanostrengthened periclase-carbonaceous (PC) refractories for various zones of converter‘s lining with the set parameters of physicomechanical properties and the increased resistance to influence of slag and oxidation. Mg – Ni – O – C system triangulation has been carried out, the coexistence of phases in it has been defined. Possibility of formation of a complex antioxidant of Al – Ni(NiO) – SiC has been experimentally confirmed when using ETS-40 and zol-gel of compositions ETS-40/80 - non-organic or organic salts of nickel. High resistance of PC refractories to influence of slag has been established. It is provided while using a complex antioxidant due to formation of dense film on a lining surface on border with slag under which the darkened zone on the basis of carbon binder and graphite is formed which surface is covered with a layer from nano-formations of β-SiC, NiO and MgAlO₄.
Keywords: ПВ; вогнетриви периклазовуглецеві; смоли фенолформальдегідні; модифікування; графіт; антиоксидант комплексний; новоутворення; шлакостійкість; окиснення