Управління часом у виробничих проєктах із врахуванням впливу турбулентного проєктного середовища - Луб, Павло Миронович; Шарибура, Андрій Остапович; Пташник, Вадим Вікторович; Пукас, Віталій Леонідович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
Розкрито особливості впливу турбулентного проєктного середовища на час запуску та тривалість робіт у проєктах збирання врожаю цукрових буряків. Зокрема, розглядається вплив двох ймовірнісних складових проєктного середовища – агрометеорологічної та предметно-біологічної. Показано як використання методу Монте-Карло (статистичного імітаційного моделювання) дає змогу врахувати сукупний вплив некерованих та стохастичних складових турбулентного проєктного середовища на своєчасність робіт у проєктах та ефективність їх реалізації. Розкрито головні показники, які слід врахувати в статистичній імітаційній моделі проєктів для встановлення характеристик природно зумовленого часу запуску проєктів та тривалості робіт, а також визначення їх своєчасності. Акцентовано на тому, що використання методів статистичного імітаційного моделювання дає змогу виконати багаторазові реалізації (ітерації) моделі віртуального проєкту. На цій підставі відтворюється турбулентність проєктного середовища та його вплив на своєчасність робіт і показники ефективності відповідних проєктів. Опрацьовано та узагальнено результати комп’ютерних експериментів із статистичною імітаційною моделлю щодо впливу турбулентного проєктного середовища на терміни виконання робіт у проєктах. Встановлено розподіли природно зумовленого часу запуску проєктів збирання врожаю цукрових буряків за різної планової тривалості виконання робіт. Наведено диференціальні функції розподілу та оцінки статистичних характеристик природно зумовленого часу запуску проєктів збирання цукрових буряків. Побудовано інтегральні залежності розподілу природно зумовленого часу запуску проєктів за різної планової тривалості їх виконання. Встановлено залежність оцінок математичного сподівання природно зумовленого часу запуску проєктів збирання врожаю цукрових буряків від планової тривалості їх виконання. Розкрито актуальність задачі та практичну можливість створення методів та моделей для управління часом у проєктах збирання врожаю, а відтак розвитку автоматизованих систем підтримки прийняття рішень для підвищення ефективності управління цими проєктами.

The peculiarities of the influence of turbulent projects environment on the start-up time and duration of works in sugar beet harvesting projects are revealed. In particular, the influence of two probabilistic components of the project environment is considered – agrometeorological and subject-biological. It is shown how the use of the Monte Carlo method (statistical simulation) allows to take into account the combined influence of uncontrolled and stochastic components of the turbulent projects environment on the timeliness of work in projects and the effectiveness of their implementation. The main indicators that should be taken into account in the statistical simulation model of projects are revealed to establish the characteristics of the natural start time of projects and duration of work, as well as to determine their timeliness. Emphasis is placed on the fact that the use of statistical simulation methods allows to perform multiple implementations (iterations) of the virtual project model. On this basis, the turbulence of the project environment and its impact on the work timeliness are reproduced and performance indicators of relevant projects. The results of computer experiments with a statistical simulation model on the influence of turbulent design environment on the timing of work in projects are processed and summarized. Distributions of naturally determined start-up time of sugar beet harvesting projects with different planned duration of works have been established. Differential functions of distribution and estimation of statistical characteristics of naturally determined start-up time of sugar beet harvesting projects are given. Integral dependences of distribution of naturally caused start-up time of projects on various planned duration of their implementation are constructed. The dependence of estimates of the mathematical expectation of the naturally determined start-up time of sugar beet harvesting projects on the planned duration of their implementation is established. The urgency of the task and the practical possibility of creating methods and models for time management in harvesting projects, and thus the development of automated decision support systems to improve the efficiency of these projects management.
The time management in production projects taking into account the impact of a turbulent project environment
Keywords: час запуску проєктів; тривалість робіт; своєчасність; ефективність; start-up time of project; duration of works; timeliness; efficiency