Механізми управління економічною безпекою аграрних підприємств: теоретичні аспекти - Богданюк, Ігор Васильович; Мандич, Сергій Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Стаття присвячена дослідженню теоретичних аспектів щодо механізмів управління економічною безпекою аграрних підприємств. Доведено, що економічна безпека аграрних підприємств полягає в забезпеченні стійкості та адаптивності бізнесу до ризиків і змін у ринковому середовищі. Визначено, що система управління безпекою аграрного підприємства повинна бути комплексною та адаптованою до специфічних умов галузі, охоплюючи фінансову, земельну, технологічну, юридичну та організаційну складові. Механізми управління економічною безпекою аграрних підприємств повинні охоплювати фінансові, технологічні, організаційні та правові аспекти, що дозволяє створити стійку систему захисту від ризиків і забезпечити стабільний розвиток у динамічному ринковому середовищі.

The article is devoted to the study of theoretical aspects regarding the mechanisms of managing the economic security of agrarian enterprises. It has been proven that the economic security of agricultural enterprises ensures the business's stability and adaptability to risks and changes in the market environment. It has been determined that an agricultural enterprise's security management system should be comprehensive and adapted to the industry's specific conditions, covering financial, land, technological, legal, and organizational components. This allows for minimizing risk impact and ensuring the enterprise's sustainable development. It is substantiated that the mechanisms for managing the economic security of agricultural enterprises should cover financial, technological, organizational, and legal aspects. This would allow for the creation of a sustainable system of protection against risks and ensure stable development in a dynamic market environmen.
Mechanisms for managing the economic security of agricultural enterprises: theoretical aspects
Keywords: економічна безпека; аграрні підприємства; стабільний розвиток; фінансова стабільність; механізми управління; agricultural enterprises; economic security; mechanisms management; sustainable development; financial stability