Використання платформи MOODLE при вивченні іноземної мови: теоретико-практичні аспекти - Бевзо, Галина Андріївна; Голікова, Оксана Миколаївна; Малінка, Олена Олександрівна (Громадська наукова організація "Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління", 2024)
Стаття присвячена аналізу науково-теоретичних можливостей середовища MOODLE у підвищенні ефективності процесу вивчення іноземної мови. Система MOODLE розглядається як спеціально організоване освітнє інформаційне середовище, яке забезпечує надання варіативних освітніх послуг; в якому підвищується активність студентів у освоєнні матеріалу, оптимізується асинхронна самостійна робота, посилюється прагнення до самоосвіти та самоорганізації, активізується процес інтерактивної взаємодії, внаслідок чого відбувається становлення суб'єктної позиції студентів. Схарактеризовано основні переваги і можливості системи MOODLE при вивченні іноземної мови: - організація навчання в активній формі з метою спільного вирішення навчальних завдань, взаємообміну знаннями (обмін файлами будь-яких форматів, розсилки, форум, чат тощо); - використання інтерактивних елементів (ресурсів) системи, зокрема таких як форум, чат, глосарій, база даних, завдання, книга, лекція, чат, тест. Проаналізовано особливості проведення тестування з англійської мови у системі MOODLE, яке є ефективним методом організації самостійної роботи студентів як важливої та невід'ємної частини процесу навчання іноземної мови в умовах обмеженої кількості аудиторних годин на предмет "Іноземна мова". Актуалізовано можливості системи MOODLE щодо реалізації методів активного навчання іноземної мови з використанням дослідницьких і проблемних завдань. З’ясовано особливості організації проєктної діяльності при вивченні іноземної мови на платформі MOODLE як такої, що дозволяє поєднувати аудиторну та позааудиторну роботу, групову та індивідуальну форми організації навчання; стимулює когнітивні здібності здобувачів, орієнтує на самонавчання, дозволяє студентам оцінити свої слабкі та сильні сторони у знанні іноземної мови. Представлено алгоритм виконання проектної роботи з іноземної мови на платформі MOODLE як цілісну систему поетапних дій, спрямованих на досягнення поставлених педагогічних та дидактичних цілей.

The article is devoted to the analysis of the scientific and theoretical possibilities of the MOODLE environment in increasing the effectiveness of the foreign language learning process. The MOODLE system is considered as a specially organized educational information environment that ensures the provision of variable educational services; in which the activity of students in mastering the material increases, asynchronous independent work is optimized, the desire for self-education and self-organization is strengthened, the process of interactive interaction is activated, as a result of which the subject position of students is formed. The main advantages and possibilities of the MOODLE system for learning a foreign language are characterized: - organization of learning in an active form with the aim of joint solving of educational tasks, mutual exchange of knowledge (exchange of files of any format, newsletters, forum, chat, etc.); - use of interactive elements (resources) of the system, in particular such as forum, chat, glossary, database, task, book, lecture, chat, test. The peculiarities of conducting English language testing in the MOODLE system, which is an effective method of organizing students' independent work as an important and integral part of the process of learning a foreign language in the conditions of a limited number of classroom hours on the subject "Foreign Language", are analyzed. The capabilities of the MOODLE system regarding the implementation of methods of active foreign language learning using research and problem tasks have been updated. The peculiarities of the organization of project activities in learning a foreign language on the MOODLE platform have been clarified as such, which allows combining classroom and extracurricular work, group and individual forms of learning organization; stimulates the cognitive abilities of learners, focuses on self-study, allows students to assess their weaknesses and strengths in foreign language knowledge. The algorithm for performing project work on a foreign language on the MOODLE platform is presented as a complete system of step-by-step actions aimed at achieving the set pedagogical and didactic goals.
Using the moodle platform in learning a foreign language: theoretical and practical aspects
Keywords: освітній процес закладу вищої освіти; процес вивчення іноземної мови; система MOODLE; ресурси MOODLE; активізація навчально-пізнавальної діяльності; проєктна діяльність; educational process of a higher education institution; foreign language learning process; MOODLE system; MOODLE resources; activation of educational and cognitive activities; project activity