Ендогенна інтоксикація і методи її корекції у хворих на емпієму плеври - Бойко, Валерій Володимирович; Ткаченко, Володимир Володимирович; Євтушенко, Денис Олександрович; Сочнєва, Анастасія Львівна; Кріцак, Василь Васильович; Корж, Павло Ігорович; Мінухін, Дмитро Валерійович; Хащина, Василь Олексійович; Серенко, Антон Андрійович (Інститут загальної та невідкладної хірургії імені В. Т. Зайцева НАМН України, 2024)
Гостра емпієма відноситься до розряду важкої хірургічної патології. Проблеми її лікування зумовлено низкою об’єктивних і суб’єктивних причин, зокрема, таких як широке поширення антибіотикостійкої мікрофлори та алергізації населення. Незважаючи на велику кількість запропонованих методів лікування гострої емпієми плеври, вивчення віддалених результатів усіх видів лікування показує, що вони не дають 100% успіху. Висвітлені відомості вказують на необхідність вдосконалення методів корекції наслідків ендогенної інтоксикації у хворих на емпієму плеври. Нестримний пошук нових ефективних методів лікування названої патології і свідчить про актуальність теми.

Acute empyema belongs to the category of severe surgical pathology. The problems of its treatment are caused by a number of objective and subjective reasons, in particular, such as the widespread spread of antibiotic-resistant microflora and allergization of the population. Despite the large number of proposed treatments for acute pleural empyema, a study of the long-term results of all treatments shows that they do not give 100% success. The presented data indicate the need to improve methods for correcting the consequences of endogenous intoxication in patients with pleural empyema. The unrestrained search for new effective methods of treating this pathology indicates the relevance of the topic.
Endogenous intoxication and methods of its correction in patients with pleural empyema
Keywords: гостра емпієма плеври; ендогенна інтоксикація та корекція; acute pleural empyema; endogenous intoxication and correction